fbpx
NaslovnicaMINA BusinessĐukanović: Ocjena o sprženoj zemlji politikanska retorika

Đukanović: Ocjena o sprženoj zemlji politikanska retorika

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ocjena da je Crna Gora spržena zemlja je politikanska retorika, kojom se služi nova vlast u želji da se zaštiti od neugodnih pitanja šta ona radi na daljem planu unapređenja ekonomskog razvoja države, ocijenio je crnogorski predsjednik, Milo Đukanović.

On je dodao da nova vlast ima manjak vizija o tome šta dalje uraditi i kapaciteta da ih pripremi, a kamoli implementira.

““Govorimo o Vladi koja je već peti mjesec na funkciji, pri čemu je makar mogla pripremiti budžet, kao razvojnu pretpostavku za ovu godinu. Da ne kažem da se morao pripremiti i dokument strateške vizije Crne Gore”, kazao je Đukanović novinarima nakon dodjele godišnjih nagrada Privredne komore (PKCG) u Vili Gorica.

On je naveo da se, kada čuje ocjenu “spržena zemlja”, plaši da je riječ o projekciji koju ima nova vlast.

“Riječ je o ideji da Crna Gora bude spržena zemlja”, rekao je Đukanović.

On je dodao da prema rješenjima novog zakona crkvena imovina nije u vlasništvu Crne Gore.

“Takođe, prvi potez Vlade je pogrešan, površan i senzacionalistički, a odnose se na ukidanje avio-kompanije, uz sumnjivo obrazloženje. Počinjem da sumnjam da sve nije posljedica neznanja, nego loše namjere”, rekao je Đukanović.

On smatra da je izlišno polemisati o tome šta je urađeno u prethodnom periodu.

“Uz puno poštovanje svih faza razvoja Crne Gore, usuđujem se da kažem da je u periodu posljednjih 20-ak godina najviše urađeno u razvojnom planu Crne Gore. Plašim se šta su im namjere. Možda žele da sprže crnogorsku ekonomiju i traže alibi u onome što je uradila prethodna vlast”, dodao je Đukanović.

On je, govoreći o gradnji prve dionice auto-puta, kazao da u tome nema nijedne tajne.

“Projekat je ozakonjen, prošao vefikaciju zaštitnika imovinskih prava države. Bio je na ocjeni kod državnog tužilaštva. Samo potpuno neznaven i nedobronamjeran čovjek može kazati da je projekat građen uz nepoštovanje pravnog sistema Crne Gore”, saopštio je Đukanović.

On je rekao da je sve poznato i kada je u pitanju izbor optimalnog partnera.

“Dobili smo četiri ponude. Apsolutno tvrdim da bi svaka druga odluka osim izbora kompanije China Road and Bridge (CRBC) kao strateškog partnera, onoga ko odlučuje direktno vodila u zatvor. Kineska ponuda je bila najjeftinija i sa najboljim uslovima finansiranja”, kazao je Đukanović.

On smatra da se tako neodgovornim odnosom prema tom međudržavnom ugovoru pokazuje ozbiljna neodgovornost prema državi Crnoj Gori.

“Tri koalicije su potpisale sporazum kojem su prihvatile poštovanje svih međunarodnih obaveza. Obznanjivanjem klauzula prijete da dođe do raskida ugovora i tužbe. Mislim da je jako važno da se pažljivo odnosimo prema investitorima”, naveo je Đukanović.

On je kazao da je ovih dana imao razgovore sa turističkim investitorima, koji su bili zaprepašćeni nedavnim dešavanjima na Miločeru.

Đukanović je saopštio da je riječ o divljanju, predvođenom zvaničnikom nove vlasti, kao i da rezultat toga može biti tužba.

“Ono što nam se smiješi je arbitraža u Londonu. Ono što sam siguran je da to ne bi moglo proći sa štetom manjom od 100 miliona. Ovdje je riječ o divljanju na koje nije reagovala ni policija, ni tužilaštvo. To je doživljaj investitora. Od toga će biti ozbiljne štete po crnogorsku ekonomiju”, zaključio je Đukanović.

Najčitanije