fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryĐukanović: Ne postoji opasnost za bankarski sistem

Đukanović: Ne postoji opasnost za bankarski sistem

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Problemi u crnogorskom bankarskom sistemu uspješno se saniraju, tako da ne postoji realna opasnost da bi ono što se dešava sa Atlas i Invest bankom Montenegro (IBM) moglo da ugrozi njegovu stabilnost, poručio je predsjednik Crne Gore, Milo Đukanović.

„Kada je riječ o bankarskom sistemu, jesmo na probi, ali probleme uspješno saniramo. U Fondu za zaštitu depozita (FZD) ima novca za isplatu deponenata, a radi se i na dokapitalizaciji Atlas banke, gdje postoje interesovanja eksternih investitora da bi mogli platiti 22 miliona EUR i ući u tu banku”, kazao je Đukanović u emisiji Ukrštene riječi na Prvoj.

On smatra da je dobro što su depoziti u posljednjih sedam do osam dana porasli, kao i da ne postoji realna opasnost da dešavanja u dvije banke u vlasništvu biznismena Duška Kneževića ugroze bankarski sistem.

Đukanović je saopštio i da je neophodno utvrditi institucionalnu odgovornost kako bi se u budućnosti eventualni problemi prepoznali u nastajanju i na vrijeme bili spriječeni.

On je objasnio da je problem s tim bankama nastao zato što ih je Knežević uglavnom koristio za prikupljanje depozita, koje je kasnije davao kao kredite svojim povezanim kompanijama koje ih nijesu vraćale.

“Tu je nastao haos uz obavezu države da servisira dug prema građanima koji su deponovali novac u Atlas i IBM banci. To je ključni uzrok problema, ali i ozbiljno upozorenje regulatorima da na vrijeme i blagovremeno uoče takve stvari i reaguju”, rekao je Đukanović.

On je naveo da pitanje isplate malih deponenata IBM, u koju je početkom januara uveden stečaj, nije problem, ali da će krupni morati da se naplate preko stečajne mase.

“Nadam se da će se pojaviti neki zainteresovani investitor i pomoći da se dokapitalizuje i stabilizuje Atlas banka, kako bi nas poštedio stečaja i isplate garantovanih depozita”, kazao je Đukanović.

On je saopštio da ne misli da je cijeli bankarski sistem bio takav i da je dozvoljavao brutalne nezakonitosti, već da je riječ o sofisticiranim bankarskim prevarama kakve se događaju svuda u svijetu.

Đukanović je podsjetio da je Centralna banka (CBCG) 2015. godine primjenila rigorozne mjere prema Atlas i IBM banci, koje su počele da daju rezultate, ali da je nakon toga uslijedio šok u vidu aktiviranja garancije date kompaniji Kaspia i bolkade 60 miliona od Specijalnog državnog tužilaštva (SDT).

Đukanović ne smatra da je Knežević od početka sve radio pogrešno, već da je vremenom zapadao u probleme i da je zbog megalomanskih apetita kada je riječ o vrijednosti svoje imovine propustio priliku da izađe iz posla s Bolnicom Meljine.

“Knežević je vremenom zapadao u probleme i shvatilo se da se tu radi o ozbiljnom međunarodnom prevarantu. Ako neko dozvoli sebi da obmane partnere i da na tako brutalan način pokuša da pokrade partnere iz Azerbejdžana, riječ je o ozbiljnom kleptomanu i serijskom prevarantu”, poručio je Đukanović.

On je, kada je riječ o Bolnici Meljine, saopštio da nije tajni partner sa Kneževićem.

„Ne da nema nikakvog vlasništva sa Kneževićem, nego ni sa jednim biznismenom u Crnoj Gori, niti na kugli zemaljskoj“, kazao je Đukanović.

On je na pitanje da li posjeduje nekretnine u inostranstvu odgovorio odrično, da bi na konstataciju novinara dnevnog lista Dan, Nikole Markovića, da posjeduje ugovor o kupovini firme na Kipru iz decembra 2006. godine, objasnio da je u to vrijeme počinjao da se bavi biznisom.

“Ta firma je formirana, ali nije živjela nijedan dan, nijedan cent nije prometovan preko nje, niti je napravljen i jedan posao. Dakle ona ne postoji”, tvrdi Đukanović.

On je rekao i da je kredit kod Pireus banke regularno uzet i vraćen, ali nije mogao da saopšti koliko je iznosila kamata.

„Uzeo sam kredit od 1,5 miliona EUR u julu 2007. godine i vratio ga u istom periodu 2008. godine, sa svim onim što je predviđao ugovor o tom kreditu”, rekao je Đukanović.

On je na konstataciju novinara da je prema podacima kompanije Capital invest, čiji je Đukanović osnivač, kamata iznosila 100 hiljada EUR, kazao da je platio koliko je bilo propisano.

„Uzeo sam kredit i uradio ono na šta sam se obavezao ugovorom, odnosno kupio na akcije na berzi, od čije prodaje sam kasnije vratio kredit”, rekao je Đukanović.

On je, na pitanje da li bi bilo lakše da je pozajmio novac od prijatelja, umjesto što je platio kamatu od 100 hiljada EUR, odgovorio da bi nakon toga u medijima bilo 100 hiljada naslovnica u vezi toga.

Đukanović je odgovarajući na pitanje zbog čega je godinama krio da su njegovi prijatelji platili keš kolateral za ta kredit, podsjetio da se tada nije bavio politikom.

„Zašto bih vam to rekao? Tada se nisam bavio politikom“, kazao je Đukanović.

On je objasnio i da mu se Knežević ponudio oko kontakata u Pireus banci, ali da nije želio da mu on obezbijedi keš kolateral, već da su to uradili njegovi prijatelji.

Najčitanije

Pristupanje EU ključno za budućnost Jadransko-jonskog regiona

Podgorica, (MINA) - Regionalna saradnja, integracija država Zapadnog Balkana u Evropsku uniju (EU) i...