fbpx
NaslovnicaGlavna vijestDug MA u momentu prestanka letjenja 110 miliona

Dug MA u momentu prestanka letjenja 110 miliona

Cetinje, (MINA-BUSINESS) – Dug kompanije Montenegro Airlines (MA) je u momentu prestanka letjenja iznosio 110 miliona EUR, što je onemogućavalo njeno dalje poslovanje, dok država nije imala nikakav zakonski okvir da nastavi da pruža finansijsku pomoć, saopštio je premijer Zdravko Krivokapić.

On je tokom Premijerskog sata na sjednici Skupštine održanoj na Cetinju kazao da je toj kompaniji iz budžeta od 2008. godine uplaćeno 77,9 miliona EUR.

„To vam govori o činjenici koliko smo bili izdašni za kompaniju koja je imala menadžment koji je bio nagrađen iznad svih mogućih kriterijuma“, kazao je Krivokapić odgovarajući na pitanje poslanika Demokrata, Borisa Bogdanovića.

Bogdanovića je zanimalo zašto se Vlada odlučila da kupi dva aviona za potrebe kompanije ToMontenegro, kao i koliko je iz budžeta Crne Gore izdvojeno za rad MA od osnivanja do prestanka rada.

Krivokapić je kazao da je MA, u momentu prestanka letačkih operacija, u svom vlasništvu imao samo jedan operativni avion tipa Foker.

„Ostali avioni, tipa Embraer, su bili dva u operativnom i jedan u finansijskom lizingu. Ostala četiri aviona na aerodromu Podgorica su od ranije prizemljeni i bez mogućnosti ponovnog stavljanja u saobraćaj“, objasnio je Krivokapić.

On je kazao da se Vlada opredijelila za kupovinu dva aviona za potrebe nove kompanije ToMontenegro koja su bila angažovana u operativnom lizingu MA.

„Avionu su otkupljeni od kompanije GECAS. Postojeći ugovor je bio izuzetno finansijski nepovoljan za MA, a ekonomski skoro neodrživ. Uslovi raskida i povraćaja dva aviona su iznosili preko 40 miliona EUR, uz dodatne penale po ranije raskinutom ugovoru za jedan od ova dva aviona“, dodao je Krivokapić.

On je rekao da bi u toj transakciji država Crna Gora, kao garant u ugovoru, morala da izmiri navedeni iznos, a uz to bi ostala bez prava na avione.

„Kupovinom ovih aviona ostvarena je budžetska ušteda od 20 miliona EUR. Ujedno je država postala trajni vlasnik aviona, što znači da je u ukupnom iznosu uspjela da bude pozitivna za 40 miliona EUR. Avioni su odmah plaćeni“, zaključio je Krivokapić.

Najčitanije