fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDržave mogu da jačaju ekonomske veze

Države mogu da jačaju ekonomske veze

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Kvalitetni politički odnosi Crne Gore i Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) predstavljaju odličnu pretpostavku za jačanje ekonomskih veza, ocijenili su predsjednik Privredne komore (PKCG), Vlastimir Golubović i ambasadorka UAE, Nabila Abdelaziz Naser Saed Alshamsi.

Ona je posjetila Privrednu komoru i sa Golubovićem razgovarala o mogućnostima intenziviranja ekonomske saradnje dvije zemlje.

“Ovdje nijesam u političkoj, već u ekonomskoj misiji. Uvjerena sam da je Crna Gora raj koji obiluje potencijalima za ulaganje. Želimo da budemo vaši strateški partneri i povežemo vas sa investitorima koji su zainteresovani da ulože u ekonomiju Crne Gore”, saopštila je Alshamsi.

Prema njenim riječima, crnogorska obala je već svima veoma dobro poznata, pa je njen cilj da privrednicima iz domovine predstavi potencijale sjevera naše zemlje i prije svega mogućnosti za pokretanje proizvodnih pogona.

“Recimo, između 40 i 60 hiljada građana Emirata godišnje posjeti Bosnu i Hercegovinu, a oko polovina njih je već postalo vlasnik određene imovine u toj državi. Želim da tako nešto postignemo i u Crnoj Gori. Želimo da vam nađemo kredibilne partnere za pokretanje proizvodnje na sjeveru. Postoje zainteresovani investitori, samo ih treba usmjeriti”, rekla je Alshamsi.

Golubović je, kako je je saopšteno iz PKCG, zahvalio ambasadorki na iskazanom interesovanju UAE za ulaganje u Crnu Goru.

On je konstatovao da izvanredni politički odnosi generišu sve sadržajniju saradnju sa UAE u svim oblastima, te da su ekonomske relacije u kontinuiranom usponu. Ulaganja iz UAE u crnogorsku ekonomiju od 2007. godine do danas iznose 363,2 miliona EUR, po čemu je ta država na 11 mjestu liste najznačajnijih investitora.

Među najvećim ulaganjima su ona Abu Dabi Capital Groupa u Capital Plazu, Državnog investicionog fonda iz Dubajia u Porto Montenegro, BMJ Industriesa u novi Duvanski kombinat, kao i Masdar Energy u vjetropark Krnovo.

Sa druge strane, robna razmjena dvije zemlje iznosi skromnih dva miliona EUR i postoji značajan prostor za njeno unapređenje. Golubović je posebno zahvalio Ambasadi UAE na podršci Crnoj Gori tokom pandemije Covid-19 i vrijednim donacijama zdravstvenom sistemu.

“Hvala UAE što podržavaju ekonomski razvoj Crne Gore. Svi investitori su dobrodošli u našu zemlju”, naveo je Golubović, koji je ukratko predstavio investicione projekte i potencijale Crne Gore.

On je posebno potencirao mogućnosti izgradnje fabrike cementa u Pljevljima, pokretanja drvoprerađivačkih pogona, zatim investicije u agrar, energiju iz obnovljivih izvora, cirkularnu ekonomiju, kao i povoljnosti poslovanja u biznis zonama.

Golubović je ukazao na značaj Luke Bar koja bi, revitalizacijom željeznice i izgradnjom autoputa, mogla da postane logistički centar koji povezuje zapadnu i jugoistočnu Evropu.

Tokom sastanka, prezentovane su i aktivnosti Privredne komore, njena uloga kao institucionalnog partnera donosiocima odluka na državnom i lokalnom nivou, te uticaj na kreiranje ambijenta za poslovanje u Crnoj Gori.

Kako je najavljeno, komore Crne Gore i UAE potpisaće memorandum o razumijevanju, što će doprinijeti intenzivnijim bilateralnim odnosima privrednika.

Crna Gora će učestvovati naredne godine na World EXPO Dubai sajmu, a Golubović je zahvalio ambasadorki što ćemo biti oslobođeni troškova zakupa izložbenog prostora. Predloženo je da se u tom periodu organizuju dva poslovna foruma, gdje bi naši privrednici bili u mogućnosti da uspostave partnerstva sa predstavnicima kompanija iz Abu Dabija i Dubajia.

Najčitanije