fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDržava da bude manje zavisna u pogledu hrane

Država da bude manje zavisna u pogledu hrane

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crna Gora bi trebalo da bude manje zavisna u pogledu hrane, odnosno da više ulaže u poljoprivredu, što je poruka koju bi država mogla da izvuče iz pandemije, ocijenio je predsjednik Crnogorske akademije nauka i umjetnosti (CANU), Dragan Vukčević.

On je u Jutarnjem programu TVCG kazao da je glavna poruka koju Crna Gora treba da izvuče iz pandemije ta da treba da bude više nezavisna.

“Da smo manje zavisni u pogledu hrane, što će reći da se više ulaže u poljoprivredu, kao i da smo manje zavisni u pogledu energije i ljekova”, kazao je Vukčević.

To je, kako je dodao, prva poruka koja je veoma važna, prenosi portal RTCG.

“Druga poruka je, i to je ono što je pozitivno, da je prvi put politika, koja donosi odluke, poslušala glas i savjet struke”, naveo je Vukčević.

On je podsjetio da su sve mjere donesene na predlog onih koji najbolje poznaju situaciju.

“Mislim da ne treba ovako nešto da se desi pa da politika čuje glas struke”, kazao je Vukčević.

On smatra i da će Evropska unija (EU) iz ovih iskušenja izaći bolja.

“Mislim da je naše opredjeljenje za taj koncept dobra stvar”, naveo je Vukčević.

On je dodao da je za Crnu Goru najvažnije da se oslanja na sebe samu.

“Da država ne očekuje pomoć od nekog drugog i da stalno ne drži neku nadu da će neko drugi riješiti njene probleme. Neće. Prva i osnovna poruka svega ovoga je da se mi oslanjamo sami na sebe”, rekao je Vukčević.

On je kazao i da je siguran samo u jedno, da svijet poslije pandemije neće biti isti, jer su virus i pandemija pokazali ranjivost struktura svijeta za koje se mislilo da su mnogo stabilnije, čak i u onim najrazvijenijim državama.

Najčitanije