fbpx
NaslovnicaGlavna vijestDRI dala duplo negativno mišljenje za CEDIS

DRI dala duplo negativno mišljenje za CEDIS

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Državna revizorska institucija (DRI) dala je negativna mišljenja na reviziju godišnjih finansijskih izvještaja Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) za 2022, kao i na reviziju pravilnosti poslovanja.

DRI je utvrdila nepravilnosti u oblasti evidencije imovine, odloženih poreskih obaveza, zapošljavanja i javnih nabavki.

“Finansijskom revizijom je utvrđeno da kompanija ne posjeduje dokumentaciju o vlasništvu za dio sredstava, koji se odnosi na zemljište i građevinske objekte sa iskazanom sadašnjom vrijednošću od 5,63 miliona EUR, a koja služe u svrhu obavljanja djelatnosti društva”, navodi se u saopštenju DRI.

Kako u tom periodu nije postojala dokumentacija o vlasništvu, ta imovina nije prikazana kao osnivački ulog.

“Nadležni Kolegijum preporučuje CEDIS-u da u saradnji sa osnivačem nastavi aktivnosti na rješavanju imovinsko pravnog statusa imovine, kako bi kompanija realno iskazala stanje imovine i kapitala”, poručili su iz DRI.

Primjenom prosječne poreske stope od 14,92 odsto, na iznos razlike sadašnjih vrijednosti sredstava na koja se obračunava amortizacija u računovodstvene i poreske svrhe od 59,92 miliona EUR, utvrđen je iznos odloženih poreskih obaveza od 8,94 miliona EUR.

“Kako je društvo u iskazu o finansijskoj poziciji na dan 31. decembar 2022. godine odložene poreske obaveze iskazalo u iznosu od 5,32 miliona EUR, obračunom je utvrđena razlika u iznosu od 3,62 miliona EUR”, precizira se u saopštenju.

Revizijom pravilnosti godišnjih finansijskih
izvještaja CEDIS-a utvrđena su odstupanja i neusklađenosti poslovanja kompanije sa zakonima o upravljanju i unutrašnjim kontrolama u javnom sektoru, radu, obligacionim odnosima, privrednim društvima, javnim nabavkama i Pravilnikom o kancelarijskom i arhivskom poslovanju.

“Kompanija je u značajnom broju, u prosjeku 247 osoba na mjesečnom nivou, vršila zapošljavanje putem Sporazuma o preuzimanju zaposlenih u Agenciji, privrednim društvima, državnim organima (zaposlene i lica u vd stanju), državnim i lokalnim preduzećima, bez sprovođenja javnog oglasa. Društvo treba da obezbijedi jednaku dostupnost radnih mjesta nezaposlenim osobama i ograniči prostor za diskriminaciju osoba koje traže zapošljavanje”, rekli su iz DRI.

Iz DRI su napomenuli da usluge Agencije za privremeno ustupanje zaposlenih po pravilu treba koristiti samo za poslove koji zahtijevaju privremeni rad.

DRI je utvrdila i da kompanija, prilikom sprovođenja nabavki, nije poštovala Zakon o javnim nabavkama i nije sprovela postupke javnih/jednostavnih nabavki, što je za posljedicu imalo podjelu predmeta nabavke i izbjegavanje postupaka javne nabavke i primjene Zakona o javnim nabavkama.

“Društvo je tokom 2022. godine vršilo jednostavne nabavke brojila, građevinskih radova, električnog materijala/opreme, usluga obezbjeđenja objekata, nabavke i ispitivanje PP aparata, nabavke betonskih kućica, kancelarijskog materijala i namještaja, računarske opreme i drugo, ukupne procijenjene vrijednosti 2,02 miliona EUR i ukupne ugovorene vrijednost 2,5 miliona EUR sa PDV-om, bez sprovođenja odgovarajućeg postupka javne, odnosno jednostavne nabavke”, naveli su iz DRI.

CEDIS je dužan da do 15. marta ove godine dostavi vrhovnoj državnoj reviziji Plan aktivnosti za realizaciju izdatih preporuka, a do 2. septembra izvještaj o sprovedenim radnjama po izrađenim i dostavljenim preporukama.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Usvojen budžet Opštine Andrijevica

Andrijevica, (MINA-BUSINESS) - Odbor povjerenika Opštine Andrijevica usvojio je na sjednici odluku o budžetu...