fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDPS preko svoje firme snabdijevao gorivom Boksite

DPS preko svoje firme snabdijevao gorivom Boksite

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Demokratska partija socijalista (DPS) je preko svoje firme MN Prominent godinama snabdijevala gorivima i mazivima nikšićke Rudnike boksita, dok je direktor bio Veselin Grbović, a zatim je taj posao prebacila na preduzeće Swift.

Bivši radnik Rudnika boksita, Rašo Čivović, kazao je pred skupštinskom Komisijom za privatizaciju da se na taj način izvlačio novac iz državne firme, pišu Vijesti.

On je dodao da su mnogi od tog goriva, dok su Boksiti gradili tunel Sozina, napravili kuće i vikendice na moru.

Čivović je objasnio da je tada radio u administraciji kompanije i da mu je posao, između ostalog, bio i primanje tih faktura, a da je naknadno shvatio o čemu se radi. On je naveo da je direktor te firme jedno vrijeme bio i dugogodišnji poslanik DPS-a Branko Čavor.

Prema podacima Centralnog registra privrednih subjekata, zvanični vlasnik kompanije MN Prominent bio je DPS, a i sjedište kompanije bilo je u njihovim prostorijama u zgradi u ulici Jovana Tomaševića u Podgorici.

Firma je osnovana u avgustu 2002. godine, a likvidirana u decembru 2014. Promijenila je više članova odbora direktora i izvršnih direktora, ali je duži period član odbora direktora bio Grbović, dok je Čavor jedno vrijeme bio izvršni direktor, a u drugom periodu predsjednik odbora direktora.

Grbović je bio izvršni direktor, a kasnije i predsjednik odbora direktora Rudnika boksita, od 1998. do privatizacije 2005. godine, odnosno poklapaju se tri godine njegovog upravljanja Boksitima i postojanja firme MN Prominent.

Čivović je kazao da je nepravdi bilo i nakon 2005. kada je Vlada prodala Boksite ruskom biznismenu Olegu Deripaski, i da je o tome javno govorio zbog čega je šikaniran. Naveo je i da mu je jedan od direktora, predstavnika ruskog vlasnika, kazao da će ispaštati jer mnogo priča.

Čivović je naveo da je jedini radnik koji nije dobio socijalni program, kao i da je zbog raznih nezakonitih poslova Boksita predao tužilaštvu više krivičnih prijava, ali da stoje u fioci.

Kazao je i da je za dokazivanje tih nezakonitosti trošio svoj novac, a da mu sada prijete sudski troškovi od 96 hiljada EUR i da mu nije priznat status “zviždača”.

Komisija za privatizaciju je raspravljala o prodaji Rudnika boksita Deripaski 2005. godine i njenim posljedicama, ali i svemu onome što se desilo nakon toga i sadašnjem stanju rudnika.

Predsjednik Komisije Maksim Vučinić naveo je podatak da je iz rudokopa od početka rada 1948. zvanično izvađeno rude čija je vrijednost, po sadašnjim cijenama, 624 miliona EUR.

On je podsjetio da je kompanija prije privatizacije imala 1,4 hiljade radnika, da nakon privatizacije nije bilo očekivanih investicija, da je uslijedio bankrot sa minusom od 138 miliona EUR, kao i da su Uniprom metali iz stečaja kupili imovinu, dok je donedavno bilo angažovano više podizvođača.

Poslanik Prave Crne Gore, Marko Milačić, kazao je da je ono što je kazao Čivović poziv za tužilaštvo, dok je Zdenka Popović iz Demokrata navela da su Boksiti još jedan od primjera kako su novokomponovani biznismeni mogli da rade šta su željeli.

Poslanik DPS-a Predrag Sekulić kazao je da je ta partija poznata po tome da ne štiti svoje članove od krivične odgovornosti, ali da treba da je dokažu nadležne pravosudne institucije, a ne da se vjeruje neprovjerenim pričama.

Komisija će naknadno pripremiti zaključke koji bi trebalo da budu usvojeni na narednoj sjednici.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije