fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDow Jones porastao 1,3 odsto

Dow Jones porastao 1,3 odsto

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Dow Jones indeks na Wall Street-u u ponedjeljak je porastao 1,3 odsto, zahvaljujući rotaciji kapitala iz tehnoloških u dionice kompanija osjetljivih na ekonomski ciklus, dok investitori očekuju postizanje napretka oko novog paketa fiskalnih poticaja u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Dow Jones je porastao 1,3 odsto na 27.791 bod, ostvarivši rast sedmi trgovinski dan zaredom, što je njegov najduži pozitivni niz od septembra prošle godine.

S&P 500 je ojačao 0,27 odsto na 3.360 bodova i sada je 0,9 odsto ispod rekorda ostvarenog u februaru, dok je Nasdaq pao 0,39 odsto na 10.968 poena, prenosi SEEbiz.

Najviše su na dobitku bile dionice kompanija koje uobičajeno najviše rastu na izlasku iz recesije, poput energetskih i industrijskih, dok se Nasdaq kreće ispod rekordnih vrijednosti, povučen naniže korekcijom cijena tehnoloških divova poput Microsofta, Amazona i Facebooka.

Očekivanja da će se pronaći potencijalna vakcina protiv koronavirusa, rekordni fiskalni i monetarni podsticaji i bolje od očekivanja zarade u drugom tromjesečju, S&P drže nadomak rekordnih vrijednosti ostvarenih u februaru, ali čini se da za sada nema snage za dalji rast.

“Jedan od razloga zašto je ograničeno dalje napredovanje S&P-a je to što gledamo još jednu rotaciju kapitala iz tehnoloških u dionice kompanija koje uobičajeno najviše rastu po izlasku iz recesije. To koči S&P, jer u njegovu sastavu dominiraju tehnološke dionice”, rekao je portfelj menadžer pri Kingsview Investment Management-u, Paul Nolte.

Slične rotacije prethodnih godina nijesu trajale dugo, pa se aktuelna situacija može više posmatrati kao korekcija rasta S&P-a nego povlačenje ulagača iz dionica.

Podršku tržištu dao je američki predsjednik, Donald Trump, potpisavši izvršne uredbe kojima djelimično obnavlja isplatu pomoći za nezaposlene nakon što su krajem prošle sedmice prekinuti pregovori Bijele kuće i demokratskih čelnika u Bijeloj kući u vezi novih fiskalnih podsticaja.

Američki ministar finansija, Steven Mnuchin, je u razgovoru za CNBC u ponedjeljak rekao da bi Trumpova administracija i Kongres mogli postići sporazum već ove sedmice, ako demokrati budu “razumni”.

I na evropskim berzama cijene dionica su porasle, pri čemu je londonski FTSE indeks završio trgovanje u plusu 0,31 odsto na 6.050 bodova, frankfurtski DAX 0,1 odsto na 12.687 poena, a pariski CAC 0,41 odsto na 4.909 bodova.

Najčitanije