fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDow Jones jedini indeks u plusu

Dow Jones jedini indeks u plusu

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu je u utorak S&P 500 znatno pao, a još i više Nasdaq indeks, jer su ponovno oživjela strahovanja da bi agresivno povećanje kamatnih stopa zbog suzbijanja inflacije moglo gurnuti američku ekonomiju u recesiju.

Dow Jones porastao je 48 bodova ili 0,15 odsto, na 31.928 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,81 odsto, na 3.941 bod, a Nasdaq indeks 2,35 odsto, na 11.264 boda.

Nakon što je u ponedjeljak skočio više od 1,5 odsto, Nasdaq indeks je izgubio sve te dobitke, prenosi SEEbiz.

To je posljedica, između ostalog, pada cijene dionice Snapa za više od 40 odsto, nakon što je ta društvena mreža upozorila da u tekućem tromjesečju neće ostvariti planirane prihode i dobit zbog nepovoljnog ekonomskog okruženja.

To je izazvalo i pad cijene dionice Meta Platforms, krovne kompanije Facebooka, više od sedam odsto, a pala je i cijena Alphabeta, krovne kompanije Googlea, gotovo pet odsto.

Ulagače su zabrinuli i podaci koji ukazuju na usporavanje rasta privrede. Tako je prošlog mjeseca pala prodaja novih kuća, a oslabila je i poslovna aktivnost.

To je oživjelo strahovanja od recesije. Ulagači se, naime, plaše da će američka centralna banka, Federalne rezerve (Fed) nastaviti agresivno povećavati ključne kamatne stope, što bi moglo negativno uticati na privredu.

Kako se inflacija u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) kreće na najvišim nivoima u 40 godina, iznad osam odsto, Fed je od marta povećao kamate 0,75 postotnih bodova, a očekuje se da će ih dodatno podignuti po 0,5 postotnih bodova na barem naredne dvije sjednice.

Ulagači se plaše da bi zbog toga, ali i zbog rata u Ukrajini i poremećaja u nabavnim lancima, ekonomija mogla uroniti u recesiju.

„U osnovi sve se vrti oko Feda i rasta kamatnih stopa, što utiče na tržišta kapitala. Posljednje dvije sedmice možemo vidjeti pogoršanje makroekonomskog okruženja, što je vidljivo u poslovnim rezultatima kompanija i ekonomskim pokazateljima”, kazao je direktor u U.S. Bank Wealth Management, Bill Northey.

Zbog toga će u srijedu u fokusu ulagača biti objava zapisnika s posljednje sjednice Feda, koji bi mogao pokazati jesu li čelnici Feda više ili manje oštri po pitanju povećanja kamata u budućem periodu.

Uz to, uskoro bi, prije nego što se očekivalo, moglo slijediti i povećanje ključnih kamata Evropske centralne banke (ECB) jer se u eurozoni inflacija kreće na rekordnim nivoima.

Nakon pada u ponedeljak, S&P 500 indeks u minusu je više od 18 odsto u odnosu na svoj rekordni nivo, dotignut 3. januara, što znači da je nadomak tržištu ‘medvjeda’, odnosu padu više od 20 odsto ispod svog rekordnog nivoa.

I na evropskim berzama su cijene dionica pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,39 odsto, na 7.484 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,8 odsto, na 13.919 poena, a pariski CAC 1,66 odsto, na 6.253 boda.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije