fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDostavili državnom tužilaštvu dokumentaciju o bespravnoj sječi

Dostavili državnom tužilaštvu dokumentaciju o bespravnoj sječi

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Predstavnici Koordinacionog međuresorskog tima za suzbijanje bespravnih aktivnosti u šumarstvu odlučili su da svu raspoloživu dokumentaciju u vezi sa bespravnom sječom u Andrijevici dostave Specijalnom državnom tužilaštvu.

Iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja je saopšteno da je početkom maja na prostoru gazdinske jedinice Gradišnica – Jelovica identifikovana bespravna sječa četinara u većem obimu.

“Tada je protiv odgovornog službenika Uprave za šume pokrenut disciplinski postupak i vještačenje koje je bilo neophodno u ovom slučaju”, navodi se u saopštenju.

Predsjednik Koordinacionog tima, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, Milosav Anđelić, kazao je da je riječ o bespravnoj sječi koju nadležni organi nijesu blagovremeno prijavljivali, te da je jasno da su u te aktivnosti uključeni pojedini službenici Uprave za šume iz Područne jedinice Andrijevica, ali i ostali akteri u lancu vezano za promet nelegalno posječenog drveta.

“Ukupna drvna masa koja je posječena je preko sedam hiljada kubika, šumar je suspendovan i prijava proslijeđena Odsjeku za privredni kriminal CB Berane”, precizira se u saopštenju.

Na sastanku Koordinacionog međuresorskog tima za suzbijanje bespravnih aktivnosti u šumarstvu održanom u Opštini Andrijevica, Anđelić je naveo da će državni organi biti istrajni u namjeri da sve počinioce bespravnih aktivnosti u šumarstvu privredu pravdi, u cilju realizacije aktivnosti na očuvanju šumskih resursa i njihovom održivom gazdovanju.

Sjednici na terenu prisustvovao je i presjednik Opštine Andrijevica, Srđan Mašović koji je kazao da je zadovoljan radom Koordinacionog tima i dodao da će Opština pružiti punu podršku daljim aktivnostima na suzbijanju bespravnih aktivnosti i u toj oblasti.

On je kazao da je Opština spremna da formira komisiju koja će pratiti stanje putne infrastrukture na lokalnim/šumskim putevima, kako bi se spriječili njihovu devastaciju od koncesionara i ispunili očekivanja lokalnog stanovništva.

Iz Ministarstva je saopšteno da su od početka aprila, kada je počeo da radi Koordinacioni tim za suzbijanje bespravnih aktivnosti u šumarstvu, postignuti evidentni rezultati na otkrivanju nelegalnih aktivnosti u ovoj oblasti.

“Tim je u ovom periodu posebnu pažnju posvetio otkrivanju i procesuiranju bespravnih sječa na području više područnih jedinica u opštinama na sjeveru Crne Gore. Intenzivno se sprovodi i kontrola preduzeća korisnika šuma, prvenstveno sa aspekta njihovog zakonitog poslovanja, ažurne dokumentacije i izmirenih obaveza prema zaposlenim i državi”, dodaje se u saopštenju.

Na tom planu pokrenute su, kako se zaključuje, mjere za prinudnu naplatu potraživanja i izricanje novčanih kazni, o čemu se javnost u kontinuitetu informiše, nakon svake sjednice Koordinacionog tima.

Najčitanije

Izabran novi Odbor direktora CEDIS-a

Nikšić, (MINA-BUSINESS) – Odbor direktora Elektroprivrede (EPCG) je, u svojstvu Skupštine akcionara Crnogorskog elektrodistributivog...