fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDopune Zakona o energetici podsticajne za razvoj biznisa

Dopune Zakona o energetici podsticajne za razvoj biznisa

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Predložene dopune Zakona o energetici koje se tiču pojednostavljenja procedure prilikom priključenja na elektroenergetsku mrežu biće dodatni, važni podsticaj za razvoj biznisa, investitore i lokalne samouprave, ocijenjeno je iz Montenegro biznis alijanse (MBA).

Iz MBA su rekli da se ta asocijacija praktično od svog osnivanja zalaže za stvaranje što podsticajnije zakonske regulative u sektoru energetike.

“Jedan od njenih predloga odnosio se i na pojednostavljenje procedure u vezi priključenja novoizgrađenih energetskih objekata na elektroenergetski sistem. U tom smislu, MBA je poseban akcenat stavljala na mikro elektrane, smatrajući ih veoma važnim podsticajem za razvoj biznisa, posebno u manje razvijenim djelovima naše države”, navodi se u saopštenju.

Predstavnici MBA smatraju da će pojednostavljenje procedure prilikom priključenja biti dodatni, izuzetno važni podsticaj za investitore zainteresovane za izgradnju mikro elektrana.

“Istovremeno ove dopune Zakona mogu biti podsticajne i za lokalne samouprave koje bi svojim aktivnostima mogle podstaći interesovanje investitora za ovu vrstu biznisa. U tom smislu bilo bi korisno uraditi katastar vodotoka na lokalnom nivou, kako bi se što prije pokrenuo investicioni zamajac”, smatraju u MBA.

Odbor MBA za energetiku ima konkretne predloge na tu temu sa kojima će u narednom periodu upoznati, kako zainteresovane investitore, tako i predstavnike opština.

U MBA su ocijenili da je krajnje vrijeme da se svi relevantni subjekti udruže kako bi se obezbijedila što masovnija izgradnja elektrana te snage i tako podstakao biznis u sektoru energetike.

“Tim prije što elektrane ove snage praktično ne proizvode negativne efekte na okolinu niti ugrožavaju ekološke standarde”, dodaje se u saopštenju.

Najčitanije