fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDoniraće sredstva za razvoj dva start up-a

Doniraće sredstva za razvoj dva start up-a

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Kompanija doMEn, registrar crnogorskog nacionalnog domena.ME, doniraće po 20 hiljada EUR za razvoj dva crnogorska start up-a, Trguj.me i Honorarium.

Iz doMEn-a su rekli da su u sklopu svojih društveno odgovornih aktivnosti ove godine proširili svoje djelovanje sa edukacije mladih u STEM oblastima (nauka, tehnologija, inžinjerstvo i matematika) na podršku lokalnog biznisa i lokalne ekonomije.

“Od samog početka zdravstvene krize izazvane koronavirusom, započeti su razgovori sa dvije lokalne inicijative – Trguj.me i Honorarium, koje su se istakle na prvom crnogorskom online hakatonu, CoronaThon.me, tokom aprila”, navodi se u saopštenju.

Izvršni direktor kompanije doMEn, Predrag Lešić, kazao je da su se odlučili da ulože po 20 hiljada EUR u ta dva tima na osnovu njihove inventivnosti i aktuelnosti primjene na sadašnje, ali i buduće vrijeme, a posebno u smislu uticaja na crnogorsku ekonomiju.

Tim Trguj.me predstavio je ideju kreiranja domaće platforme za online prodaju poljoprivrednih proizvoda, koju će moći da koristi svako ko se bavi poljoprivrednom proizvodnjom, bez troškova razvoja sajta, dok je sa druge strane, Honorarium platforma koja će povezivati one koji nude određene usluge ili vještine, sa potražnjom za njima, na način kreiranja profila i mogućnosti veće interakcije od standardnih malih oglasa.

Iz kompanije posebno ističu da je cilj donacije bio podstaći lokalnu zajednicu.

“Trguj.me i Honorarium su obradili dvije teme koje su krucijalne za crnogorsku ekonomiju a to su – lokalni proizvodi i zapošljavanje”, dodao je Lešić.

Mladen Mihailović, koji će u narednom periodu raditi na razvoju platforme za zapošljavanje, objasnio je kako je tekao cijeli proces.

“Prije samo par mjeseci, platforma Honorarium je postojala kao ideja u koju je vjerovalo par nas. Kao i mnoge ideje prije toga, Honorarijum je bio u opasnosti da ostane dobra ideja bez realizacije. Međutim, potpuno neočekivano, dobili smo poziv od predstavnika kompanije doMEn koji nam je sopštio da su spremni da podrže našu ideju, a osim novčanog ulaganja, dobili smo i odlične savjete pa sada imamo jasan koncept kako ćemo dalje razvijati platformu”, rekao je Mihailović.

On je kazao da se nada da će realizacija tog projekta kao posljedicu imati još inovativnih projekata, te da će zajedno pomoći razvoj digitalizacije društva.

Predstavnik tima koji stoji iza platforme Trguj.me, Ivan Radunović, objasnio je da će se kao kreatori platforme posebno pobrinuti za veću vidljivost domaće proizvodnje.

“Svi domaći proizvodi biće istaknuti u pretragama i nosiće poseban žig geografskog porijekla. Želimo da podstaknemo kupovinu domaćih proizvoda i smanjimo izvoz novca iz naše države“, rekao je Radunović.

Kompanija doMEn je, osim te donacije, kao odgovor na krizu izazvanu virusom, u martu donirala 25 hiljada EUR za kupovinu respiratora i neophodne medicinske opreme za crnogorski zdravstveni sistem, a u prethodnih 11 godina poslovanja, kroz svoje društveno odgovorne aktivnosti namijenjene mladima i približavanju koncepta interneta i novih tehnologija crnogorskom društvu, uložila u zajednicu preko milion EUR.

Najčitanije

U februaru skoro 38 hiljada turista

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - U Crnoj Gori je u februaru u kolektivnom smještaju ostvareno 37,76...