fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDolar pao nakon tri sedmice rasta

Dolar pao nakon tri sedmice rasta

London, (MINA-BUSINESS) – Dolar je na svjetskim tržištima oslabio prema korpi valuta, nakon tri sedmice rasta, pri čemu se kurs eura vratio iznad vrijednosti od jednog USD, jer je Evropska centralna banka (ECB) agresivno povećala kamatne stope.

Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje vrijednosti američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, pao je 0,5 odsto na 108,96 bodova.

Pritom je dolar prema evropskoj valuti oslabio 0,8 odsto, pa je cijena eura dostigla 1,0045 USD, prenosi SEEbiz.

No, kurs dolara porastao je prema japanskoj valuti 1,7 odsto, na 142,5 jena (JPY), blizu najviše vrijednosti u 24 godine.

Početkom sedmice dolarov indeks dostigao je novu najvišu vrijednost u 20 godina, više od 110 bodova, jer čelnici američke centralne banke, Federalne rezerve (Fed), nimalo ne popuštaju u oštroj retorici o suzbijanju inflacije.

Predsjednik Fed-a, Jerome Powell, ponovio je da je Fed “snažno predan” tome da suzbije inflaciju i da će nastaviti da zaoštrava monetarnu politiku dok taj cilj ne postigne.

Predsjednik ogranka Fed-a u Čikagu, Charles Ewans, podržao je Powella, kazavši da je obuzdavanje inflacije prioritet.

Stoga je sasvim jasno da će Fed nastaviti agresivno da povećava kamatne stope, kako bi suzbio inflaciju koja se kreće oko najviših vrijednosti u više od 40 godina.

Fed od marta podiže kamate, a dodatno će ih povećati i na dvodnevnoj sjednici 20. i 21. septembra.

Očekuje se novo, treće u nizu, povećanje za 0,75 procentnih poena, u rasponu od tri do 3,25 odsto.

Procjenjuje se, takođe, da bi do kraja godine kamate mogle iznositi 3,7 odsto, a do marta naredne godine i četiri odsto.

S druge strane, japanska centralna banka još će neko vrijeme voditi podsticajnu monetarnu politiku zbog slabosti ekonomije, a to joj omogućava i relativno niska inflacija.

Zbog toga se kurs dolara u jednom trenutku probio i iznad 144 JPY, prvi put nakon 24 godine.

No, nakon što su japanske vlasti zaprijetile intervencijom na valutnom tržištu, kurs dolara skliznuo je krajem sedmice ispod 143 JPY.

Euro je, pak, ojačao, pa se njegov kurs vratio iznad vrijednosti od jednog USD, nakon što je ECB povećala kamatne stope za agresivnih 0,75 procentnih poena.

Nakon povećanja kamatnih stopa u julu za pola procentnog poena, ECB je u četvrtak podigao kamatnu stopu na prekonoćne depozite banaka s nula na 0,75 odsto.

Kamatna stopa za refinansiranje banaka podignuta je, pak, s 0,5 na 1,25 odsto, najvišu vrijednost od 2011. godine, a kamatna stopa za prekonoćne pozajmice banaka s 0,75 na 1,5 odsto.

A kako se inflacija u eurozoni kreće na rekordnim vrijednostima, iznad devet odsto, ECB je najavila i dalja povećanja kamata, premda tom bloku zbog energetske krize prijeti recesija.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije