fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDodijelili odobrenja za korišćenje radio-frekvencija iz 5G opsega

Dodijelili odobrenja za korišćenje radio-frekvencija iz 5G opsega

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Agencija za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost dodijelila je operatorima odobrenja za korišćenje radio-frekvencija iz 5G opsega, vrijedna 8,84 miliona EUR, što je, kako su kazali predstavnici regulatora, osnova za dalji razvoj te mreže i usluga u Crnoj Gori.

Agencija je time uspješno završila postupak javnog nadmetanja za dodjelu odobrenja za korišćenje radio-frekvencija iz opsega 700 megaherca (MHz), 3,6 gigaherca (GHz) i 26 GHz, koji su kod mobilne industrije prepoznati kao pionirski 5G opsezi.

Izvršni direktor Agencije, Darko Grgurović, kazao je na ceremoniji dodjele, da su one osnova za dalji razvoj elektronskih komunikacija, u ovom slučaju za mobilnih, a posebno za razvoj 5G mreža i usluga.

Na aukciji spektra, kvalifikovani ponuđači, odnosno postojeći mobilni operatori u Crnoj Gori – Crnogorski Telekom, M:tel i One Crna Gora, su osvojili frekvencijske resurse u opsezima 700 MHz i 3,6 GHz.

U postupku aukcije spektra je ostvaren prihod u iznosu od 8,84 miliona EUR, koji su operatori uplatili u državni budžet. Crnogorski Telekom je uplatio 3,1 milion EUR, One Crna Gora oko tri miliona, a M:tel 2,75 miliona.

U odnosu na početne cijene, tokom aukcije spektra postignuto je uvećanje jednokratne naknade u iznosu od 1,09 miliona EUR ili 14 odsto.

Period važenja predmetnih odobrenja je 15 godina.

Grgurović je kazao da je radio-frekvencijski spektar ograničeni prirodni resurs koji je shodno, Zakonu o elektronskim komunikacijama, država Crna Gora prenijela nadležnost upravljanja EKIP-u, kao nezavisnom regulatoru.

„Samo upravljanje radio-frekvencijskim spektrom je djelatnost od javnog interesa i obuhvata postupke planiranja, dodjele, koordinacije, monitoringa i kontrole korišćenja radio-frekvencijskog spektra“, naveo je Grgurović.

On je kazao da je tokom 22 godine postojanja Agencija izgradila značajne ekspertske kapacitete u oblasti upravljanja radio-frekvencijskim spektrom, što je značajan kapital za državu.

„Do sada je Agencija sprovela devet ovakvih postupaka. Operatori su za te raspoložive radio-frekvencijske resurse zaključno sa ovom aukcijom u budžet uplatili nešto više od 101 milion EUR“, rekao je Grgurović.

Grgurović je zahvalio Ministarstvu ekonomskog razvoja i turizma i resornom ministru Groanu Đuroviću na saradnji prilikom sprovođenja aukcije spektra. MERT je utvrdilo iznose početnih jednokratnih naknada za radio-frekvencije koje su bile predmet javnog nadmetanja.

Predsjednik Savjeta Agencije, Branko Kovijanić, poželio je predstavnicima operatora uspješan rad i efikasno korišćenje resursa.

„Agencija je veoma ozbiljno i studiozno pravovremeno započela ovaj važan posao za dalji razvoj i koknkurentnost našeg tržišta elektronskih komunikacija. Vodeći se načelima objektivnosti, transparentnosti, nediskriminatornosti, proporcionalnosti, obezbjeđivanja predvidivosti poslovnog ambijenta i ravnopravnih uslova za poslovanje operatora, te podsticanja efikasnog upravljanja i korišćenja ograničenih resursa Agencija je sprovela više krugova javnih konsultacija i niz sastanaka sa zainteresovanim subjektima“, rekao je Kovijanić.

On je podsjetio na cjelokupnost složenosti i obimnosti tog postupka koji je sprovela Radna grupa Agencije.

“Od njenog osnivanja do danas Radna grupa je održala 31 sastanak u plenumu na kojim sastancima su zauzimali stavove i donosili rješenja za ovaj kompleksan i izuzetno zahtjevan proces, te razvijali i utvrđivali obimnu i složenu dokumentaciju, pravila, akte koji su bili sastavni dio ovog postupka. Mogu reći da je cjelokupan posao obavljen samostalno od Radne grupe, a kao podatak bih istakao i to da je u Dokumentaciji za javno nadmetanje bilo propisano 167 aukcijskih pravila, kojima je bio u potpunosti normiran proces ove aukcije spektra. I pokazalo se da je sve bilo pripremljeno na izuzetno kvalitetan način”, naveo je Kovijanić.

On je podsjetio da je sprovođenje aukcije spektra za takozvane pionirske 5G opsege bila aktivnost koju je i Vlada utvrdila Mapom puta za uvođenje 5G mobilnih komunikacionih mreža, koja je usvojena u decembru 2021. godine na predlog resornog Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma i shodno Programu rada ove Agencije.

Kovijanić je, govoreći o saradnji EKIP-a i resornog Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma, kazao da je Vlada na sjednici održanoj 9. februara, razmotrila Informaciju o ishodu aukcije za dodjelu radio-frekvencija iz pionirskih 5G opsega, pripremljenu od nadležnog Ministarstva.

„Tom prilikom je ocijenjeno da je postignuti rezultat premašio očekivanja”, naveo je Kovijanić.

Izvršni direktor Crnogorskog Telekoma, Stjepan Udovičić, kazao je da su jako zahvalni i zadovoljni ishodom aukcije spektra, za čiju pripremu je EKIP odradio veliki posao pripreme.

„Jako bitan momenat je da je i MERT prepoznao dio oko same evaluacije spektra. Hvala što ste imali takvu viziju da je sama transakciona cijena samo jedan momenat u razvoju mreža, a puno veći dolazi i odnosi se na gradnju mreža“, objasnio je Udovičić.

On je naveo da su čelnici Agencije prepoznali momenat, dok neke zemlje okruženja to još nijesu napravile.

„5G mreže su bitne ne samo za stanovništvo i firme koje tu posluju nego i za reputaciju zemlje“, smatra Udovičić.

On je naveo da je Crnogorski Telekom prošle godine prvi krenuo u tu 5G priču, a pokrili su više od 70 odsto populacije zemlje.

Izvršni komercijalni direktor One Crna Gora, Brano Đurović, kazao je da je i ta kompanija zadovoljna organizacijom postupka aukcije.

„Samim učešćem na aukciji i investicijom od tri miliona EUR u spektar kompanija One je obezbijedila resurs za razvoj 5G mreža visokih performansi i visokog kvaliteta“, poručio je Đurović.

On je kazao da će se njima omogućiti da korisnicima pruže superiorno iskustvo i omogući mogućnosti za razvoj i rast poslovanja.

„Aukcija spektra je prva investicija našeg vlasnika mađarske grupe 4iG“, dodao je Đurović.

On je naveo da samim tim što su pioniri cijele industrije, pred njima je veći izazov da te resurse koje su dobili iskoriste na pravi način.

„Dobijanjem licenci danas vjerujem da će benefit da vidi cjelokupno društvo i ekonomija. Stvoriće se nove mogućnosti za poslovne prilike, kreiranje nove vrijednosti i da privreda bude konkurentnija, a za građane bolji kvalitet života“, rekao je Đurović.

On je naveo da dolazi razvoj i rad na mreži, pi čemu je One razvio prošle godine pionirsku 5G mrežu, a u planu je njeno širenje kako bi pokrili što više teritorije Crne Gore.

Izvršna direktorica M:tel-a, Tatjana Mandić, kazala je da cjelokupan postupak sproveden na transparentan, objektivan, profesionalan način na čemu je čestitala EKIP-U, koji je među prvima u regionu organizovao i uspješno sproveo aukciju.

„MERT je imao itekako sluha za naše zahtjeve i ukazivanja da cijena spektra bude prihvatljiva“, rekla je Mandić.

Ona je kazala da toj kompaniji predstoje velika ulaganja, za šta će im biti potrebna podrška EKIP-a, MERT-a i Vlade.

„M:tel je zakupio sve potrebne resurse za razvoj novih tehnologija i obezbijedio osnovne preduslove za razvoj 5G mreže. Ubrzano radimo i spremamo nekoliko baznih stanica koje će uskoro biti puštene u komercijalni rad“, dodala je Mandić.

Ona je navela da će M:tel obezbijediti svojim korisnicima najnapredniji servis kroz veće brzine, pouzdanost i sigurnost kao i sve ostale benefite koje donosi posljednja generacija mobilne telefonije.

„Poznata je sveobuhvatnost i mogućnost koje 5G mreža pruža pa mogu reći da će ona imati značaj kao još jedan auto-put u Crnoj Gori“, navela je Mandić.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije