fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDobit osiguravajućih kuća 8,8 miliona

Dobit osiguravajućih kuća 8,8 miliona

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Tržište osiguranja u Crnoj Gori je u prošloj godini profitabilno poslovalo, pa je ukupna neto dobit iznosila 8,8 miliona EUR, pokazao je izvještaj o stanju na tržištu osiguranja.

U odnosu na uporedni godišnji period, dobit je manja 18,3 odsto, odnosno za dva miliona EUR, prenose Vijesti.

Podaci pokazuju da je svih devet osiguravajućih kuća koje su prisutne na crnogorskom tržištu pozitivno poslovalo i da je njihova aktiva dostigla sumu od 258,2 miliona EUR, što predstavlja rast od 3,5 odsto u odnosu na uporedni godišnji period.

Izvještaj je pripremila Agencija za nadzor tržišta osiguranja (ANO) i on je ušao u skupštinsku proceduru. Kako su objasnili iz ANO, aktiva osiguravajućih kuća je, prije svega, porasla rastom kategorije “dugoročna finansijska ulaganja” koja su na kraju prošle godine iznosila 190,3 miliona EUR i taj novac je najviše ulagan u obveznice Crne Gore.

”Crnogorski osiguravači su na kraju decembra prošle godine raspolagali sa državnim obveznicama ukupne vrijednosti od 176,6 miliona što je 6,3 odsto više u odnosu na kraj 2020. godine”, kazali su u ANO.

Državne obveznice su hartije koje emituje država, a koje su u funkciji održavanja likvidnosti državnog budžeta. Izvještaj je pokazao da je sektor tržišta osiguranja lani sačuvao stabilnost, likvidnost i profitabilnost.

”Pokazatelji poslovanja ukazuju na visoku otpornost na efekte pandemije covid-19, uz očuvanu stabilnost sektora i solventno, likvidno i profitabilno poslovanje svih društava za osiguranje. Uz to, oporavak sektora osiguranja od efekata ekonomske recesije, je rezultirao i većim rastom bruto fakturisane premije”, objašnjeno je iz ANO, čiji je predsjednik Savjeta Uroš Andrijašević.

Podaci pokazuju da je ukupna bruto fakturisana premija u prošloj godini bila 98,8 miliona EUR, što predstavlja rast od 5,5 odsto u odnosu na 2020. godinu kada je ostvareno 93,7 miliona EUR, dok je vrijednost akcijskog kapitala bila 46,2 miliona i ostala je na istom nivou kao 2020. godine.

”Ukupna premija životnih osiguranja iznosila je 20 miliona EUR i zabilježila je rast od 1,5 odsto, dok je ukupna premija neživotnih osiguranja iznosila 78,8 miliona i ostvarila je rast od 6,6 odsto u odnosu na 2020. godinu. Na tržištu osiguranja u prošlo godini dominantno učešće od 79,7 odsto u ukupnoj tržišnoj premiji ostvaruju neživotna osiguranja. Učešće premije životnih osiguranja, nakon konstantnog rasta, bilježi pad u prošloj godini i ostvaruje učešće od 20,3 odsto u ukupnoj tržišnoj premiji”, objašnjeno je iz ANO.

Analiza ANO pokazuje da je najzastupljenija vrsta osiguranja na tržištu i dalje osiguranje od odgovornosti zbog upotrebe motornih vozila gdje je fakturisano 38 miliona EUR bruto premije, što je dva miliona više nego godinu ranije. Pored ove vrste, značajnija učešća su ostvarila osiguranje života (18,5 odsto), osiguranje od posljedica nezgode (11,2 odsto), ostala osiguranja imovine (9,6 odsto) i kasko osiguranje motornih vozila (5,9 odsto).

Na crnogorskom tržištu osiguranja u prošle godine poslove osiguranja je obavljalo devet osiguravajućih kuća, od kojih su četiri za poslove životnih osiguranja (Grave, Lovćen životno, Unika životno i Viner štediše) i pet kuća za poslove neživotnih osiguranja (Lovćen neživotno, Unika neživotno, Sava, Đenerali i Grawe neživotno).

Premija po stanovniku prošle godine je bila 160,9 EUR, što predstavlja rast od 0,9 odsto u odnosu na godinu ranije. Evropski prosjek premije po stanovniku je 2,09 hiljada EUR.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije