fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDobit kompanije 13,1 milion EUR

Dobit kompanije 13,1 milion EUR

Pljevlja, (MINA-BUSINESS) – Rudnik uglja Pljevlja u prošloj godini je zabilježio neto pozitivan rezultat od 13,1 milion EUR, što je 37,1 odsto više nego u rekordnoj 2019, saopšteno je iz kompanije.

„Uzimajući u obzir prethodne kalkulacije prihoda i troškova, odnosno sublimirajući finansijske rezultate za prošlu godinu, uz umanjenje za poreski rashod perioda u iznosu od 1,36 miliona EUR, dolazi se do pokazatelja pozitivnog neto rezultata u rekordnom neto iznosu od 13,1 milion EUR što je značajno bolje od biznis plana za prošlu godinu“, navodi se u saopštenju.

Odbor direktora Rudnika uglja Pljevlja usvojio je predloge odluka o usvajanju finansijskih iskaza, izvještaja o poslovanju i izvještaja menadžmenta za prošlu godinu.

Iz kompanije su rekli da je Rudnik uglja, i pored otežavajućih okolnosti koje je sa sobom donijela pandemija koronavirusa pravovremenom reorganizacijom poslovnih procesa i uz visoku tehnološku disciplinu, uspio da prošlu godinu završi sa rezultatima koji su u proizvodnom i finanijskom iskazu bolji od istih iz rekordne 2019. godine.

»Proizvodnja uglja u prošloj godini je realizovana u ukupnom iznosu od 1,66 miliona tona, što je 3,4 odsto više od plana i 6,1 odsto više nego u 2019. U istom periodu ostvarena je rekordna realizacija otkrivke u iznosu od 7,5 miliona m3čm, što je 5,7 odsto bolje od plana, i blago iznad ostvarenja u odnosu na 2019. godinu«, navodi se u saopštenju.

U strukturi ukupnih prihoda koji su u prošloj godini iznosili 48,97 miliona EUR, najznačajnije mjesto pripada prihodima od prodaje uglja u iznosu 45,16 miliona EUR, što je 4,7 odsto više u odnosu na prethodnu godinu.

»Prihodi od prodaje uglja za potrebe TE su bili veći 7,4 odsto, a prihodi od prodaje na tržištu široke potrošnje, zbog višemjesečnog zatvaranja granica na početku panedmije, manji 11,8 odsto u odnosu na 2019. godinu«, dodaje se u saopštenju.

Značajno poboljšana realizacija otkrivke je proizvela obavezu kapitalizacije po modelu koji definiše međunarodni standard IFRIC20, što je direktno uticalo da se na prihodnoj strani rezultat poboljša dodatnih 2,9 miliona EUR.

»Aktivnosti na smanjenju troškova su nastavljene i tokom prošle godine, tako da su i pored značajnog povećanja obima realizovane otkrivke ukupni rashodi bili niži 7,3 odsto u odnosu na planirane, i na kraju godine iznosili 34,52 miliona EUR. Ukupni troškovi u odnosu na prethodnu godinu su bili manji 7,2 odsto«, rekli su iz Rudnika uglja.

S obzirom na to da su rezultati poslovanja na kraju prošle godine omogućili prijevremenu otplatu poreskog duga, Rudnik je 22. januara izmirio u potpunosti preostali iznos reprogramiranih poreskih obaveza i stekao uslov da se poslije dužeg perioda nađe na bijeloj listi poreskih obaveznika.

»U istom periodu, kompanija je platila sve obaveze po dugoročnom kreditu u iznosu od 2,64 miliona EUR, tako da od polovine prvog kvartala Rudnik uglja nema neizmirenih poreskih niti kreditnih obaveza«, objasnili su iz kompanije.

Uspješno je, kako su rekli, završen obiman i složen projekat implementacije i sertifikacije Integrisanog Sistema Menadžmenta (IMS), prema međunarodnim standardima i to ISO 9001:2015 Sistem menadžmenta kvalitetom, ISO 14001: 2015 Sistem menadžmenta životnom sredinom i ISO 45001:2018 Sistem menadžmenta zaštitom zdravlja i bezbjednošću na radu.

„Sertifikaciju je sprovelo jedno od najpriznatijih svjetskih sertifikacionih tijela kompanija DEKRA – najveće njemačko sertifikaciono tijelo i među prvih pet u svijetu“, dodaje se u saopštenju.

Rudnik je prošle sedmice dobio i Nacrt izvještaja nezavisnog revizora, renomirane svjetske kompanije BDO, sa pozitivnim mišljenjem na finansijske iskaze za prošlu godinu.

Najčitanije