fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDo kraja godine mogu pozajmiti još pola milijarde

Do kraja godine mogu pozajmiti još pola milijarde

Podgorica, (MINA-BUSINESSS) – Država se ove godine može zadužiti do 600 miliona EUR za potrebe obezbjeđenja nedostajućih sredstava, refinansiranje duga i stvaranje fiskalne rezerve za narednu, predviđeo je predloženim izmjenama i dopunama odluke o zaduživanju, koje bi parlament trebalo da razmatra u ponedjeljak.

Država se može zadužiti zaključenjem kreditnih aranžmana sa međunarodnim finansijskim institucijama, domaćim i/ili stranim bankama, kroz emisiju državnih zapisa i/ili obveznica na domaćem i/ili međunarodnom tržištu, kao i/ili zaključenjem bilateralnih ili drugih kreditnih aranžmana, navedeno je u predlogu koji je Vlada usvojila 9. novembra, piše Pobjeda.

Taj predlog će, zajedno sa predloženim rebalansa budžeta, parlament razmatrati u ponedjeljak.

U predlogu izmjena odluke o zaduživanju navedeno je da Vlada u toku ove godine može da preuzme dug do sedam miliona EUR od Instituta ,,Simo Milošević“ i uzme kredit kod Evropske investicione banke (EIB) iz kojeg će se finansirati generalni remont pruge, sanacija čeličnih mostova i tunela i modernizacija depoa i radionica.

Nedostajuća sredstva za finansiranje budžeta smanjena su sa 705 miliona EUR na 537 miliona.

Vlada Dritana Abazovića već se u ovoj godini zadužila 100 miliona EUR kod Deutsche banke u martu ove godine, sa kamatom od 5,9 odsto plus šestomjesečni euribor, koji iznosi 4,5 odsto.

„Vlada će u toku ove godine preuzeti dug Instituta od sedam miliona EUR prema Jugobanci u stečaju, odnosno nadležnoj Agenciji za osiguranje depozita Srbije, koja je u funkciji stečajnog upravnika“, navedeno je u Vladinom obrazloženju izmjena odluke.

Iz Vlade su objasnili da su preduzete aktivnosti u cilju iznalaženja načina za izmirenje duga Instituta prema Jugobanci na osnovu pravosnažne sudske presude, gdje je država bila umješač na strani Instituta.

„Kako bi se izbjegla eventualna blokada Instituta, a time i gotovo izvjestan stečaj, između dvije vlade dogovoreno je da se dug Instituta umanji za 1,36 miliona EUR, koliko Srbija duguje Crnoj Gori po osnovu stare devizne štednje. Nakon toga, preostalo bi da se iz budžeta isplati ostatak duga od 5,3 miliona“, objašnjeno je iz Vlade.

Posebnim sporazumom bili bi regulisani odnosi između Crne Gore i Instituta, za šta je potreban stav Agencije za zaštitu konkurencije po pitanju dodjele državne pomoći, koji još nije obezbijeđen.

Država će ove godine pozajmiti od Banke za razvoj Savjeta Evrope (CEB) deset miliona EUR za finansiranja pete faze projekta Hiljadu plus, za rješavanja stambenih potreba građana po povoljnim uslovima. Kod iste banke je planirano i zaduženje od 15 miliona EUR za izgradnju zatvora u Mojkovcu, dok će deset miliona biti pozajmljeno od Evropske investicione banke (EIB) za rekonstrukciju vodovodne infrastrukture Prijestonice Cetinje.

Država će od Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD) pozajmiti 24,2 miliona EUR za drugu fazu upravljanja industrijskim otpadom i čišćenja, te još 15 miliona za program olakšavanja trgovine i saobraćaja na Zapadnom Balkanu.

Planirano je i zaduženje od 30 miliona kod Svjetske banke za javni zdravstveni sistem.

Kreditora tek treba naći za 20,15 miliona EUR, koliko je potrebno za dodatno finansiranje rekonstrukcije magistralnih puteva, 200 miliona za drugu dionicu auto-puta od Mateševa do Andrijevice, 55,22 miliona za finansiranje izgradnje, rekonstrukcije i opremanja zdravstvenih ustanova, 40 miliona za nabavku vojne opreme, po 20 miliona za nabavku protivoklopnih sredstava i kupovinu samohodnih bacača, kao i 14,5 miliona za projekat razvoja klastera i transformacije ruralnih područja.

U obrazloženju predloga izmjena odluke o zaduživanju se konstatuje da Vlada u ovoj godini može zaključiti svop i ugovore o kupovini derivata u skladu sa standardizovanim okvirnim ugovorom o finansijskim derivatima, radi zaštite od rizika kamatnih i/ili valutnih promjena u vezi sa kreditnim ugovorom sa kineskom Exim bankom za auto-put, kao i u vezi sa drugim zaključenim kreditnim ugovorima, emitovanim obveznicama i/ili izdatim garancijama, u skladu sa ovim i/ili prethodnim godišnjim zakonima o budžetu.

Vlada može zaključiti aranžmane radi regulisanja prava i obaveza po osnovu neriješenih dužničko-povjerilačkih pitanja nastalih sukcesijom duga SFRJ, kao i aranžmane radi prijevremene otplate duga u vezi sa kreditnim aranžmanima i/ili emitovanim hartijama od vrijednosti (obveznicama) u skladu sa zakonom.

Država će u ovoj godini izdati garancije do 160 miliona EUR. Regionalnom vodovodu će garantovati do 12 miliona EUR za kredit kod Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), što je druga tranša kredita od ukupno 24 miliona namijenjenih za vodoopskrbni sistem u naseljima Dobre vode, Veliki pijesak i Utjeha u opštini Bar i naselje Kruče u opštini Ulcinj.

Do 20 miliona će garantovati aranžman Željezničkog prevoza i Evropske banke za obnovu za nabavku vozova, a garantovaće i kredit EPCG od 30 miliona kod
Njemačke razvojne banke za ugradnju agregata A8 HE Perućica i isti toliki kredit CGES-a za finansiranje izgradnje buduće trafostanice 400/110 kV Brezna.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije