fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDo kraja godine da preuzmu akcije A2A u EPCG

Do kraja godine da preuzmu akcije A2A u EPCG

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vlada je zadužila Ministarstvo finansija da do kraja ove godine, u dva navrata, preuzme od italijanske kompanije A2A akcije Elektroprivrede (EPCG).

„Ministarstvo finansija je zaduženo da, u cilju realizacije posljednje tranše Ugovora o izvršenju put opcije između A2A i Crne Gore, po osnovu kupovine hartija od vrijednosti, preuzme od A2A 3,2 miliona akcija za iznos od 14,33 miliona EUR najkasnije do 30. novembra i 636,79 hiljada akcija za 2,85 miliona EUR najkasnije do 31. decembra“, navodi se u saopštenju Vlade.

Vlada je na sjednici u četvrtak prihvatila Informaciju o realizaciji Ugovora o izvršenju put opcije između A2A i Crne Gore.

Kako je objašnjeno, dosadašnja realizacija Ugovora rezultirala je novom vlasničkom strukturom, odnosno činjenicom da je udio države u vlasništvu EPCG porastao sa 57,1 odsto na 85,4 odsto, EPCG posjeduje tačno deset odsto sopstvenih akcija, udio A2A sveden je na svega 3,2 odsto, dok su ostali akcionari zadržali prethodni udio od oko 1,2 odsto.

„S obzirom da je ugovoreno da preostale akcije A2A do kraja godine preuzmu ili država ili EPCG, kao i da EPCG trenutno u svom vlasništvu ima maksimalno dozvoljenih deset odsto sopstvenih akcija, potrebno je da država preuzme preostale akcije“, saopštili su iz Vlade.

Projekcijama budžeta za ovu godinu, kako su kazali, predviđeno da se po osnovu isplate dividende akcionarima EPCG u potpunosti vrati dio ulaganja države iz maja tekuće godine u iznosu od 35 miliona EUR.

„To praktično znači da će se otkupom preostalih akcija od A2A uvećati pripadajući dio dividende i ostvariti dodatni prihod budžeta“, dodali su iz Vlade.

Vlada je takođe zadužila Ministarstvo ekonomije da u saradnji sa predstavnicima državnog kapitala u EPCG obezbijedi raspodjelu neraspoređene dobiti te kompanije najkasnije do 15. decembra, koja će državnom budžetu obezbijediti prihod od najmanje 37,4 miliona EUR.

Raskid partnerstva sa A2A, koja je u EPCG ušla 2009, iniciran je 1. jula 2017. godine. Ugovorom o izvršenju put opcije predviđeno je da se u četiri rate isplati A2A i otkupe sve njene akcije u EPCG po cijeni od 230,6 miliona EUR, umjesto prvobitno dogovorenih 250 miliona.

Najčitanije

Olimpijakos pobjednik Lige konferencija

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Olimpijakosa pobjednici su Lige konferencije. Olimpijakos je večeras u Atini, u...