fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDo kraja aprila dostaviti dokumentaciju

Do kraja aprila dostaviti dokumentaciju

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Zainteresovani stočari trebalo bi da do kraja aprila dostave neophodnu dokumentaciju kako bi ostvarili pravo na premije iz te oblasti, za koje je prijavljivanje počelo u petak.

Iz Ministarstva poljoprivrede su podsjetili stočare da je u petak počeo rok za dostavljanje zahtjeva za ostvarivanje prava na premije, kao i da su držaoci životinja dužni da najkasnije do kraja aprila dostave neophodnu dokumentaciju kako bi ostvarili pravo na podršku.

Iz tog Vladinog resora su kazali da je dokumentaciju neophodno dostaviti regionalnim centrima Odjeljenja za savjetodavne poslove u stočarstvu, lično ili preporučenom poštom.

Pravo na podršku po grlu za krave i priplodne junice imaju sva gazdinstva koja gaje više od dva grla te vrste stoke, i to za grla iznad tog minimuma. Osnovna premija po grlu iznosi do 70 EUR. Premija za ovce i koze u iznosu do osam EUR po grlu i može je dobiti svako gazdinstvo koje drži više od 30 ovaca i/ili više od 20 koza u stadu.

„Za premije po grlu u ovoj godini predviđeno je 2,78 miliona EUR, što je oko 250 hiljada EUR više nego što je isplaćeno u prošloj godini. Razlog povećanja opredijeljenih sredstava je rast broja poljoprivrednih proizvođača korisnika te podrške. Ujedno bilježi se i rast broja grla po farmi, što predstavlja jedan od pozitivnih trendova u crnogorskom stočarstvu“, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva su kazali da se u cilju očuvanja planinskih pašnjaka i katunskog načina stočarenja, sa aspekta očuvanja prirodne i kulturne baštine, nastavlja podrška i za izdig stoke na katune. Poljoprivredna gazdinstva koja ispunjavaju uslove mogu ostvariti premiju u iznosu do deset EUR po uslovnom grlu.

Kroz poseban Program unaprjeđenja stočarstva opredijeljena je podrška za steone junice u čistoj rasi, ali i suprasne nazimice i krmače u čistoj rasi. Iznos podrške je 50 EUR, a uslovi za ostvarivanje podrške su propisani u agrobudžetskom programu.

„Pozivamo sve poljoprivredne proizvođače da iskoriste mogućnosti podrške stočarskoj proizvodnji kroz direktna plaćanja, kao i da se pridržavaju roka predviđenog za slanje zahtjeva, jer će neblagovremeno poslati i zahtjevi koji nijesu dostavljeni u skladu sa procedurom biti odbijeni“, saopštili su iz Ministarstva.

Obrasci zahtjeva za premije mogu se preuzeti u regionalnim kancelarijama Odjeljenja za savjetodavne poslove u oblasti stočarstva i na sajtu Ministarstva.

Iz tog Vladinog resora su podsjetili da se tokom cijele godine mogu predavati zahtjevi za još jedan vid podrške – klanične premije za tovljenu junad, bikove i volove, koja iznosi do 140 EUR po grlu koje je rođeno i utovljeno u Crnoj Gori, odnosno 80 EUR za uvezena.

„Crnogorski stočari imaju mogućnost da, kroz poseban javni poziv koji će biti objavljen uskoro, ostvare bespovratnu podršku u iznosu do 50 odsto investicije za nabavku novih grla stoke“, naveli su iz Ministarstva.

Oni su dodali da stočari imaju mogućnost da se prijave i za druge mjere podrške iz Agrobudžeta, koje su kreirane u cilju intenzivinijeg unapređenja proizvodnje i konkurentnosti.

„To su javni pozivi kroz mjere ruralnog razvoja, kroz koje stočari mogu ostvariti bespovratnu podršku u iznosu do 50 odsto za investicije za nabavku mehanizacije, za preradu mlijeka na gazdinstvu, nabavku mljekarske opreme, kopanje bunara, adaptaciju i elektrifikaciju katuna, kao i za zasnivanje i unaprjeđenje biljne proizvodnje na svom gazdinstvu“, saopštili su iz Ministarstva.

Najčitanije