fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDionice oštro pale treći dan zaredom

Dionice oštro pale treći dan zaredom

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene dionica na Wall Streetu u srijedu su oštro pale, treći dan zaredom, zbog strahovanja da će snažan rast broja oboljelih od koronavirusa dovesti do strogih restriktivnih mjera, a time i usporavanja oporavka svjetske ekonomije.

Dow Jones je potonuo 3,43 odsto na 26.519 bodova, najniži nivo od kraja jula, S&P 500 je skliznuo 3,53 odsto na 3.271 poen, dok je Nasdaq indeks oslabio 3,73 odsto na 11.004 boda.

Najveći dnevni pad Dow i S&P 500 indeksa od polovine juna posljedica je snažnog rasta broja novozaraženih od koronavirusa u svijetu, posebno u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i Evropi, prenosi SEEbiz.

U 12 saveznih država SAD-a zabilježen je rekordni broj hospitalizovanih Covid-19 pacijenata, dok su Njemačka i Francuska objavile planove za zatvaranje velikog dijela javnog života na mjesec, zbog nepopustljivog širenja koronavirusa.

„Očigledno je virus van kontrole, brzi se širi i situacija je loša. Koncept da će samo nestati bila je pogrešna pretpostavka”, rekao je direktor u firmi North Star Investment Management, Eric Kuby.

S obzirom na to, sve je jasnije da se ni američka, ni globalna privreda neće od koronakrize oporaviti tako brzo kako su se ulagači nadali.

Uz to, sve je jasnije da novi paket podsticajnih fiskalnih mjera Bijela kuća i Kongres neće uspjeti da dogovore prije predsjedničkih izbora 3. novembra.

Najviše su pale cijene dionica u hotelskom i avio sektoru, kao i drugim povezanim s turizmom, koji je vrlo osjetljiv na situaciju s koronavirusom.

S&P 500 indeks avio-sektora potonuo je 4,3 odsto, a slijedio je energetski sektor, s prosječnim padom od 4,2 odsto, što je posljedica oštrog pada cijena nafte zbog strahovanja ulagača od produbljivanja koronakrize.

Više od četiri odsto pale su u prosjeku i cijene dionica u tehnološkom sektoru, pri čemu su dionice tehnoloških divova, kao što su Apple, Alphabet i Facebook, pojeftinile više od 4,5 odsto.

Ulagače nijesu ohrabrili ni solidni kvartalni finansijski izvještaji kompanija.

Od 206 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su do sada objavile izvještaje, njih 83 odsto nadmašilo je očekivanja analitičara.

No, premda su veće od očekivanja, zarade kompanija u prosjeku su 14,8 odsto manje nego u trećem tromjesečju prošle godine.

I na evropskim berzama cijene dionica su oštro pale.

Londonski FTSE indeks skliznuo je 2,55 odsto na 5.582 boda, dok je frankfurtski DAX potonuo 4,17 odsto na 11.560 poena, a pariski CAC 3,37 odsto na 4.571 bod.

Najčitanije