fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDekar od države traži naknadu štete

Dekar od države traži naknadu štete

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Kompanija Dekar, koja je gradila malu hidroelektranu (mHE) na Ljeviškoj rijeci kod Kolašina, tužbom traži od države naknadu štete u visini investicije i izgubljene dobiti za koncesioni period od 25 godina, a konačan iznos bi se utvrdio u sudskom postupku.

Suđenje po toj tužbi počelo je u ponedjeljak podnošenjem iskaza advokatice Dekara, Ane Đukanović, zastupnika države iz kancelarije Zaštitnika državnih interesa Milana Krsmanovića, dok je mali akcionar Elektroprivrede (EPCG), Vasilije Miličković, predao zahtjev da mu se prizna status umješivača u postupku, pišu Vijesti.

Sud će o njegovom statusu odlučiti na nastavku ročišta koji je zakazan za 7. maj.

Investicija ove male hidroelektrane “Ljeviška rijeka-izvor Morače” instalisane snage 0,98 megavata (MW), procjenjena je na 1,7 miliona EUR.

Zbog gradnje te mini hidroelektrane bunili su se mještani i ekolozi, jer smatraju da je njena izgradnja nasilje i zločin nad jednim veličanstvenim evropskim izvorom i vodopadom Sika, kao i da ona dobra samo za džep vlasnika.

Dekar, vlasnika Momčila Miranovića, procedure za gradnju pokrenuo je još 2012. godine.

Nakon više odlaganja rokova za završetak i puštanje u rad te mHE, posljednji put je upozoren na kršenje obaveze 28. oktobra prošle godine sa rokom od 60 dana da ispravi nepravilnosti.

To je uradila bivša Vlada kojom je većinski upravljala Demokratska partija socijalista (DPS). Koncesionar je 26. novembra zatražio prolongiranje roka za dostavu bankarske garancije, a dan kasnije i zahtjev za raskid ugovora na štetu države.

Tužba protiv države, u kojoj se tvrdi da je onomogućavan u razvoju svoje investicije, podnijeta je 30. novembra prošle godine, pet dana prije izbora nove Vlade.

Na osnovu upozorenja prethodne Vlade da otkloni nepravilnosti u roku 60 dana, što je isteklo 28. decembra, nova Vlada je dan kasnije raskinula ugovor sa ovim koncesionarom.

Dekar je zajedno sa partnerom Hydro Energy podnio tužbu protiv države i za ometanje gradnje mHE na Trepačkoj rijeci, a suđenje počinje u četvrtak.

Osim ovih, u Privrednom sudu treba da počnu još dva suđenja po tužbama graditelja malih elektrana protiv države. Tužbe su podnijeli konzorcijum predvođen kompanijom Triangle iz Peći i kompanija Bistrica Clean Energy.

Najčitanije