fbpx
25.8 C
Podgorica
August 10, 2022.
NaslovnicaGlavna vijestDalja modernizacija mreže uz višemilionska ulaganja

Dalja modernizacija mreže uz višemilionska ulaganja

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Telenor je prošlu godinu završio sa značajnim rastom prihoda, stabilnom i lojalnom bazom, kao i lider u zadovoljstvu korisnika, saopštio je izvršni direktor kompanije Branko Mitrović, dodajući da ih očekuje dalja modernizacija mreže uz višemilionska ulaganja u njen razvoj.

„Kada sumiramo godinu, mogu da kažem da je za nama jedna uspješna i dinamična godina, uprkos pandemiji čije efekte nažalost i dalje svi osjećamo kako na zdravstvenom tako i na poslovnom planu“, rekao je Mitrović u intervjuu agenciji Mina-business.

Inovacije, koje je Telenor uveo u pogledu usluga i tehnologija, su, kako je kazao, uticale da kompanija zabilježi rast korisnika u postpejd segmentu od preko četiri odsto u prošloj godini, dok su u pripejd segmentu zadržali lidersku poziciju.

„Telenor je zabilježio rekordno visoke rezultate koji se odnose na mjerenja zadovoljstva korisnika kroz NPS metodu, gdje korisnici ocjenjuju da li bi preporučili Telenor kao omiljenog operatera. Istraživanje koje smo realizovali po NPS metodologiji pokazalo je da je Telenor i tokom prošle godine zadržao lidersku poziciju kao omiljeni brend u Crnoj Gori, te vodeću poziciju kad je riječ o zadovoljstvu korisnika sa još boljim ocjenama u odnosu na 2020“, naveo je Mitrović.

On je rekao da je Telenor ostvario rast od čak 37,4 odsto ukupnog mobilnog internet saobraćaja u odnosu na 2020.

„Možemo se pohvaliti i uspješnom ljetnjom sezonom i rezultatima koji su ispunili, a negdje i premašili naša očekivanja. Tokom prošle godine pokrenuli smo brojne aktivnosti i kampanje koje su pratile potrebe naših korisnika“, dodao je Mitrović.

Sa Telenorovom Green kampanjom, otkupom i reciklažom starih telefona su od početka projekta otkupili preko deset hiljada, a od početka godine blizu sedam hiljada uređaja, što je, kako smatra Mitrović, snažna potvrda posvećenosti zaštiti životne sredine.

“Mi u Telenoru smo, međutim veoma posvećeni i društveno odgovornim aktivnostima. Pa bih podsjetio na to da smo prošle godine potpisali Memorandum o saradnji sa Elektotehničkim fakultetom (ETF), koji je usmjeren na jačanje sinergije akademskog i poslovnog sektora, zajedničko testiranje 5G tehnologije, stipendiranje perspektivnog nastavnog kadra ETF-a, kao i niz drugih zajedničkih aktivnosti“, podsjetio je Mitrović.

On je kazao da su tokom prošle godine nastavili saradnju sa UNICEF-om kroz novoformirani Poslovni savjet UNICEF-a čiji je cilj da kroz efektnije učešće privatnog sektora doprinesemo rješavanju prioritetnih pitanja prava djeteta u zemlji.

„Još mnogo toga smo zamislili i ostvarili u prethodnoj godini, na šta smo izuzetno ponosni“, dodao je Mitrović.

On je, govoreći o 5G mreži, kazao da Telenor dijeli viziju Crne Gore za razvojem digitalne ekonomije i inovacija, i snažno doprinosi da tehnologija budućnosti od Crne Gore napravi centar inovacija i na globalnom nivou.

„Nadamo se da nadležni državni organi Crne Gore razumiju značaj 5G tehnologije i njen potencijal ubrzanom razvoju privrede, kao i rastu bruto društvenog proizvoda. Očekujemo da na pravi način podrže čitavu industriju kako bi se stvorili stimulativni okviri za što uspješniju i sveobuhvatniju implementaciju 5G mreže. U pitanju je veliki tehnološki skok, kako za telekomunikacione kompanije, tako i za ukupnu privredu Crne Gore“, rekao je Mitrović.

Taj proces, kako je kazao, pored same implementacije zahtijeva ubrzanu digitalizaciju društva, tržišnu i industrijsku primjenu, masovnu primjenu Interneta stvari i naravno nove uređaje koji podržavaju 5G.

„Upravo zbog toga treba raditi na unapređenju regulatornog okvira koji će podržati digitalno poslovanje i digitalna rješenja i obezbijediti podsticaje za ranu primjenu tehnologije. Predvidljiv i transparentan regulatorni okvir je bitan faktor poslovanja za svakog stranog investitora, ali i za privlačenje novih“, ocijenio je Mitrović.

To je, kako je kazao, polje na kojem intenzivno rade sa Savjetom za strane investitore, kroz kontinuirani i otvoreni dijalog industrije sa državnim i drugim organima, kako bi se osigurala podsticajna investiciona klima za poslovanje.

„U najkraćem, da bi 5G zaživio, neophodno je partnerstvo poslovnog i javnog sektora, telekomunikacionih operatora, Vlade i regulatora kao začetnika stvaranja novog eko-sistema. U tome se ogleda zrelost tržišta za primjenu nove tehnologije“, smatra Mitrović.

On je, govoreći o ostvarenim i planiranim investicijama Telenora u prošloj godini u Crnoj Gori, kazao da su konstantno ulagali u kvalitet i kapacitet mreže, ali u razvoj novih servisa i usluga, kako bi korisnicima pružili kvalitet koji od njih očekuju.

„Savremene aplikacije koje olakšavaju svakodnevni život, najnoviji uređaji i atraktivne ponude – bili su dio našeg fokusa u poslovanju tokom prošle godine. Sve planirane investicije za prethodnu godinu, uspješno smo realizovali, jer vjerujemo u dugoročan razvoj i oporavak tržišta“, rekao je Mitrović.

On je naveo da ih očekuje dalja modernizacija mreže, uz višemilionska ulaganja u njen razvoj, kao i nastavak rada na uvođenju novih tehnologija.

»Kupovinom dodatnog spektra i ulaganjem u opremu Telenor će u narednom periodu investirati više miliona EUR u razvoj mreže. Učešćem na aukciji spektra u organizaciji Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP) Telenor je, uz snažnu podršku novog vlasnika, mađarske kompanije 4iG, potvrdio da vjeruje u ovo tržište, i da će kao pokretačka snaga daljeg razvoja svojim uslugama ubrzati oporavak cjelokupne crnogorske ekonomije“, naveo je Mitrović.

On je, ocjenjujući crnogorsko tržište telekomunikacija i najvećim izazovima u poslovanju sa kojima se suočava Telenor, kazao da su posljednje dvije godine bile izazovne za cjelokupnu privredu na globalnom nivou, pa tako i u Crnoj Gori.

„Ti izazovi nijesu zaobišli ni telekomunikacije, koje su imale i dodatni pritisak zbog sve većih potreba korisnika, partnera i građana za dodatnim povezivanjem. Zato bih rekao da je tržište telekomunikacija u Crnoj Gori dinamično i promjenjivo, konkurencija jaka sa tri mobilna operatora na malom tržištu“, dodao je Mitrović.

On je saopštio da su se u Telenoru fokusirali na dvije oblasti, digitalno povezivanje i kapacitete – drugim riječima, na ono što isporučuju korisnicima kao njihov krajnji proizvod.

„U centru svih naših poslovnih aktivnosti su korisnici i naša sposobnost da osluškujemo njihove potrebe, i ponudimo im sveobuhvatna rješenja koja će im olakšati svakodnevni život“, rekao je Mitrović.

Prema njegovim riječima, masovnim prelaskom na rad na daljinu, sve više ljudi oslanja se na to da budu povezani jer rade od kuće, iz kancelarije ili u pokretu. U tome im je pomogla njihova jaka i moderna infrastruktura koju su dodatno ojačali i u toj oblasti vide veliki budući potencijal.

„Primijetili smo da raste i potreba za dodatnim kapacitetima, jer se radi sa sve većim količinama podataka. Sve se svodi na to da se od nas očekuje da nudimo uslugu 24 sata dnevno. Kada radi, svi su srećni, ali kada ne radi, svi postanu nervozni, jer zavise od toga da budu povezani, uvijek i svuda“, naveo je Mitrović.

On je kazao da su okrenuti ka budućnosti, vjeruju u to tržište, žele da budu pokretačka snaga daljeg razvoja i trudiće se da svojim uslugama ubrzaju oporavak cjelokupne crnogorske ekonomije.

Mitrović je, govoreći o aktivnostima i novim projektima Telenora u narednom periodu za crnogorske korisnike, rekao da im je cilj da intenziviranjem rada na njihovoj tehnološkoj transformaciji, prije svega kroz brojne projekte vezane za pripremu i uvođenje 5G-a, Crnu Goru što prije približe globalnim trendovima, a privredi omoguće najnapredniju infrastrukturu za rast i razvoj.

„U tom pravcu smo razvili i našu strategiju, pa ćemo u saradnji sa Elektrotehničkim fakultetom sarađivati prilikom razvoja naše 5G mreže u Crnoj Gori“, dodao je Mitrović.

Telenor mreža osvojila je drugi put prestižno priznanje BEST IN TEST na nezavisnom i uporednom mjerenju kvaliteta mobilnih mreža u Crnoj Gori koje je sprovela međunarodna kompanija UMLAUT.

„Ovo značajno priznanje rezultat je dugoročnih ulaganja i usmjerenja Telenora da korisnicima obezbijedi vrhunsko iskustvo u korišćenju mobilnih usluga. Stabilna i pouzdana mreža koja ima dovoljno kapaciteta da podrži rastući mobilni i internet saobraćaj konstatno je u vrhu prioriteta kompanije. Posebno smo ponosni na činjenicu da Telenor kao najbolju mrežu u Crnoj Gori prepoznaju kako stručnjaci, tako i korisnici, te da ovo priznanje znači da mogu da nastave da vjeruju Telenor mreži“, rekao je Mitrović.

On je naveo da neumorno rade na tome da njihovim korisnicima omoguće jednostavno funkcionisanje – da kada izvuku telefon iz svog džepa kako bi nekog pozvali, poslali fotografiju, gledali video sadržaj ili igrali igricu to jednostavno funkcioniše.

„Taj naš rad se isplatio jer smo na UMLAUT-ovom upoređivanju mobilnih mreža unaprijedili vrijednosti u odnosu na 2020. godinu za čak 30 bodova. Ova nagrada je značajna i za Crnu Goru jer je potvrda da je kvalitet servisa koji pružamo u top 20 odsto svjetskih telekomunikacionih lidera“, saopštio je Mitrović.

On se zahvalio kompletnom timu Telenora jer su, zahvaljujući njihovoj posvećenosti i vrijednom radu ostvarili sve zacrtane ciljeve, a sada ojačani energijom, znanjem i stručnošću njihovih novih vlasnika u novu godinu ulaze sa još ambicioznijim planovima.

„Ono što mogu da obećam je da će našoj kompaniji zadovoljstvo korisnika uvijek biti na prvom mjestu. I ovo ne kažem samo zbog toga što su oni korisnici naših usluga, već zato što smo svjesni da samo ukoliko pažljivo slušamo šta nam poručuju i razumijemo njihove potrebe i mi se možemo razvijati i postati bolji. Zato je naša novogodišnja želja da rastemo zajedno i da zajedno postanemo bolji“, zaključio je Mitrović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije