fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCrnogorski turizam u kandžama avio-krize

Crnogorski turizam u kandžama avio-krize

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Turistička industrija Crne Gore suočava se sa ozbiljnim izazovima tokom zimskih mjeseci, a ključni faktor u tom kontekstu je nedostatak avio-povezanosti sa Evropom, saopštio je suvlasnik Hotelske grupe Montenegro stars i predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja, Žarko Radulović.

On je, u razgovoru za Pobjedu, kazao da sezonski karakter mnogih primorskih i plažnih hotela, posebno manjih, ozbiljno ograničava poslovanje tokom zime.

Ideja o uspostavi avio-linija kako bi se privukli turisti i tokom zimskih mjeseci naišla je na brojne prepreke, a najnovije promjene u avio-industriji, odnodno otkazivanje letova, dodatno komplikuju već delikatnu situaciju.

U istom tonu, direktor hotela Hilton Nemanja Nikolić objasnio je perspektivu situacije u Podgorici, naglašavajući ključnu ulogu avio-linija u atraktivnosti destinacije.

On je saopštio da je potreban proaktivni pristup u poboljšanju aerodroma i strategiji turizma kako bi se održala kontinuirana privlačnost Crne Gore tokom cijele godine.

S obzirom na izazove i kritički ton iznesenih stavova, sagovornici lista apeluju na hitno djelovanje resornih tijela, pozivajući na zajednički napor kako bi se ojačao turistički sektor i osigurala održiva budućnost.

Radulović je podsjetio da je odavno bila prisutna ideja o avio povezivanju sa Evropom i šire kako bi gosti dolazili i zimi.

„Jednostavno, manji primorski i plažni hoteli uvijek su imali sezonalni karakter. Glavni razlog je avio-povezanost sa Evropom i šire“, naveo je Radulović i dodao da se i situacija što se tiče avio-povezanosti počela popravljati 90-ih, pa od 2018/19.

On je podsjetio da je onda došla 2020, godina, zatvaranje Montegro Airlinesa i ukidanje avio-linije i značajne veze sa tržištem Evrope.

„Ostali su nam bili loukosteri, pa ćemo sad i njih izgubiti zbog takse i zimi nećemo imati letove što se već odražava i imaćemo manje gostiju zimi“, objasnio je Radulović.

On je istakao da loukost gosti nijesu bili individualci za hotele četiri-pet zvjezdica, ali su popunjavali privatne smještaje ili hotele niže kategorije. On smatra da je i to ponuda crnogorskog turizma i privreda.

„Takođe loukost kompanije održavaju majs turizam. Turisti dolaze na konferencije i seminare na ovaj način i otkazani letovi se već osjećaju na našem tržištu. Osjećamo da imamo manje gostiju. Kad kažem manje, ne mislim na Montenegro stars, nego pričamo za destinaciju. Manje je gostiju u privatnom smještaju i u drugim hotelima“, rekao je Radulović.

On je napomenuo da se sad već vidi da će u zimskim mjesecima biti manje gostiju nego prošle godine.

„Radimo sve protiv sebe. A ti koji nam to rade, ja mislim da nijesu svjesni što su radili. Još jedan put se pokazala ona stara crnogorska, naša mentalna karakteristika kad su pitali Crnogorca – Hoćeš li da voziš avion, a on kaže – Nijesam nikad probao, ali ajde. To jeste šala, i malo karikiram, ali je u stvari dosta ozbiljno i može da se prenese na realan život, jer taj koji je podigao taksu za loukostere nije bio svjestan. Da je bio svjestan to ne bi uradio. Nije bio svjestan posljedica tog poteza“, objasnio je Radulović.

On smatra da onaj ko je donio takvu odluku, zbog koje je Ryanair ukinuo šest ili sedam letova za Beč ili za bilo koji evropski grad, da je bio svjestan koji je čisti ,,minus“ napravio, ne bi to uradio.

„Ovo je jako osjetljiv posao. U turizmu se traže kompetencije i kompetentni ljudi više nego igdje, jer turizam postaje sve složeniji, zahtjevniji, turisti sve više traže za manje para“, kazao je Radulović smatrajući da se tom privrednom granom ne može baviti svako.

Na pitanje da li imaju saradnju sa Aerodromima Crne Gore, on je kazao da ih oni ne razumiju.

„Mi ne pričamo isti jezik. Ne razumiju nas, vjerujte“, rekao je Radulović.

I Nikolić smatra da su avio-linije osnov svega.
„U principu u svim hotelima u januaru i februaru je loša sezona, osim u ski rizortima. Tako da se mi pripremamo budžetom, organizaciono i svim za zimu. Atraktivnost hotela u jednom gradu zavisi od atraktivnosti destinacije, odnosno avio dostupnosti. Ono što se može promijeniti je da se destinacija učini atraktivnom i u januaru i februaru, što smo negdje uradili izgradnjom auto-puta i približavanjem Kolašina i napravili neku vrstu grada gdje dolaze gosti koji žele da skijaju“, saopštio je Nikolić.

On je dodao da se još dosta toga mora popraviti.

„Evo, na primjer, jedino glavni grad za Novu godinu nema nikakva dešavanja. Trebalo je organizovati neku vrstu dočeka na centralnom trgu. Podgorica će biti prazna i tužna za praznike. Zašto bi primat imale opštine na primorju? Druga stvar je avio dostupnost koja je i zimi i ljeti u direktnoj vezi sa brojem gostiju. To je sljedeća stvar koju treba rješavati ukoliko želimo da tokom čitave godine budemo turistička destinacija“, rekao je Nikolić.

On je naveo da je zimi manje avio linija i da su neke destinacije izgubljene, ali da treba razmišljati proaktivno i strateški kako postojeći aerodrom unaprijediti.

„Kao biznis hotel u glavnom gradu u boljem smo položaju nego primorski hoteli, jer kontinuirano imamo posla tokom cijele godine. Nama je samo januar malo lošiji. Imamo lakši zadatak od kolega na primorju koji zavise direktno od sezone i nekih drugih faktora. Mi kao lider na tržištu nemamo nekih krupnih izazova da radimo tokom čitave godine. Naravno da to može bolje i organizovanije, ali mislim da smo u povlašćenom položaju kada je u pitanju produktivnost hotela tokom cijele godine u odnosu na sjever i jug“, saopštio je Nikolić.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije