fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCrnogorske NVO protiv Varhelyijeve podrške izgradnji LNG terminala

Crnogorske NVO protiv Varhelyijeve podrške izgradnji LNG terminala

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crnogorske nevladine organizacije, njih 27, poslale su zajedničko pismo predsjednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen, pozivajući je da ne podrži projekat izgradnje terminala za tečni gas (LNG) u luci Bar.

U pismu se navodi da Crna Gora nije povezana na međunarodne gasne mreže i koristi samo male količine fosilnog goriva, što je stavlja u povoljniji položaj za dekarbonizaciju od EU, koja se bori da se oslobodi uvoza fosilnog gasa nakon rata u Ukrajini.

Nedavno je komesar za proširenje Oliver Varhelyi, saopštio da će EU pomoći Crnoj Gori da izgradi terminal za tečni gas (LNG) u luci Bar.

“Zemlje Zapadnog Balkana u cjelini su mnogo manje zavisne od gasa nego što je to slučaj u EU i obavezale su se da će postepeno ukinuti upotrebu fosilnih goriva do 2050. godine. Ali, LNG terminal, ako bude izgrađen, otežao bi i onemogućio dekarbonizaciju zemlje do 2050. godine”, objašnjeno je u pismu NVO sektora.

Te NVO su rekle da bi trebalo izgraditi čitavu mrežu novih gasovoda, a Vlada će predložiti i tri nove gasne elektrane.

“Nerealno je da bi Crna Gora, na osnovu svoje veličine, ograničenih institucionalnih kapaciteta bila u stanju da napravi još jednu tranziciju sa gasa na obnovljive izvore energije do 2050. Ipak, Evropska komisija je posljednjih godina aktivno podsticala povećanje potrošnje fosilnog gasa širom regiona Zapadnog Balkana”, dodaje se u pismu.

Nataša Kovačević iz CEE Bankvatch-a rekla je da se nada da izjava komesara Varhelyija ne predstavlja stav Evropske komisije o crnogorskom LNG projektu – on je i nedavno govorio i iznosio stavove bez prethodnog konsultovanja sa svojim kolegama.

“Ali ostaje činjenica da je podrška Komisije povećanju upotrebe fosilnog gasa na Zapadnom Balkanu neodgovorna i kontraproduktivna. Naša niska zavisnost od gasa je plus, a ne minus, u budućnosti zasnovanoj na elektrifikaciji grijanja i transporta”, navela je Kovačević.

Diana Milev-Čavor iz Eko-Tima ocijenila je da nema smisla da povećavamo zavisnost od uvoza energije, bez obzira na izvor gasa.

“Kao što EU konačno shvata da njen sopstveni energetski sistem ne može da se zasniva na uvozu fosilnog gasa, Komisija mora hitno pomoći i spriječiti da Zapadni Balkan ponovi ovu skupu grešku. Nova infrastruktura će završiti ili kao nasukana sredstva ili kao fosilni gas koji će ometati razvoj obnovljivih izvora u regionu”, objasnila je Milev-Čavor.

Zenepa Lika iz Martina Schneider-Jacobija (MSJA) navela je da se energetski efikasan prelazak na 100 odsto obnovljive izvore energije može relativno brzo desiti u Crnoj Gori ako postoji politička volja.

“Evropska komisija i drugi međunarodni donatori moraju da se usredsrijede na rješavanje gubitaka u distribuciji električne energije, povećanje upotrebe toplotnih pumpi i solarne energije, inovativne tehnologije skladištenja toplote i dubinsko renoviranje stambenih zgrada umjesto da finansiraju fosilni gas”, zaključila je Lika.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije