fbpx
NaslovnicaGlavna vijestCrnogorska plovidba u plusu nakon skoro deset godina

Crnogorska plovidba u plusu nakon skoro deset godina

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Državna brodarska kompanija Crnogorska plovidba ostvarila je dobit u prošloj godini, prvi put nakon skoro deset godina u kojima je poslovala sa višemilionskim minusima, potvrđeno je Vijestima iz preduzeća.

Izvor iz menadžmenta Crnogorske plovidbe kazao je Vijestima da preliminarni podaci pokazuju da je kompanija prošlu godinu okončala sa dobiti od oko 100 hiljada EUR.

”To je preliminarni konačni rezultat poslovanja nakon što je kompanija nedavno platila redovnu polugodišnju ratu kredita za gradnju svojih brodova kineskoj Exim banci od oko 2,62 miliona i izvršila obračun amortizacije i negativnih kursnih razlika u ukupnom iznosu od oko 3,1 milion. Dakle, objektivni operativni profit nam je lani iznosio nešto više od 2,7 miliona”, kazao je izvor Vijesti.

Ovaj rezultat postignut je samo na osnovu tri mjeseca poslovanja brodova “Kotor” i “21. maj” po novim, većim ugovorenim cijenama najma koje je u posljednjem kvartalu prošle godine zahvaljujući novim ugovorima počeo da plaća unajmitelj brodova kompanija Sea Pioneer iz Londona.

Do posljednjeg kvartala prošle godine dva broda su plovili za dnevni najam od samo 7,6 hiljada USD po brodu što je produkt loših ugovora koje je sa Sea Pioneerom u jesen 2020. napravio bivši DPS-om predvođeni menadžment Crnogorske plovdibe.

Novi Upravni odbor koji je imenovala aktuelna Vlada prošlog ljeta od predstavnika partija parlamantarne većine, iskoristio je značajno poboljašnje stanja na svjetskom tržištu brodskog prostora i veliki rast vozarina za brodove za prevoz rasutog tereta kakvi su “Kotor” i “21. maj”.

Stoga je, uz podršku Ministarstva kapitalnih investicija i njegovog državnog sekretara Zorana Radunovića, novi menadžment uspio da sa Sea Pioneerom ispregovara i zaključi mnogo povoljnije komercijalne ugovore o tajm čarteru (vremenski najam) brodova.

Brod “Kotor” već nekoliko mjeseci plovi za dnevni najam od 21,5 hiljada USD, dok je najamnina broda “21. maja” 18,2 hiljade USD na dan. Ugovor o vremenskom najmu “Kotora”, koji je trebalo da istekne ovog mjeseca, produžen je do početka marta do kada je klasifikaciono društvo Bureau Veritas tom brodu produžilo i važenje aktuelnih papira za plovidbu, jer je “Kotor” trebalo da u januaru ide na redovno petogodišnje dokovanje i remont radi obnove klase (special survey).

”Bureau Vueritas je pristao da nam produži klasu broda za tri mjeseca što nam puno znači jer zadržavamo aktuelnu visoku cijenu najma koju plaća Sea Pioneer. Uz to, sa čartererom je ugovoreno da “Kotor” po isteku najma ima takozvani redelivery, odnosno, da bude vraćen Crnogorskoj plovidbi u rejonu Istočnog Mediterana, a ne po takozvanoj worldwide klauzuli što bi podrazumijevalo da unajmitelj brod može da nam vrati bilo gdje u svijetu”, kazao je izvor.

Ovako, on će u vrijeme kada “Kotor” bude morao ići na dokovanje i obnovu klase biti u blizini nekog od brodogradilišta u Turskoj gdje im je najpovoljnije da obave taj remont, zamijene posadu i da predstavnici tehničke službe kompanije posjete i obiđu brod.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije