fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCrna Gora u vrhu po primjeni zahtjeva iz ECAA

Crna Gora u vrhu po primjeni zahtjeva iz ECAA

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crna Gora je ostvarila značajan napredak u primjeni zahtjeva ECAA sporazuma, ne samo u odnosu na prvi tranzicioni period, već i drugi, te je u samom vrhu po ispunjenosti obaveza, ocijenio je direktor Agencije za civilno vazduhoplovstvo, Ivan Šćekić.

“To je potvrđeno i posljednjim izvještajem Evropske komisije (EK). Naglašeno je da je postignuta potpuna usaglašenost sa zahtjevima koji se odnose na prvi tranzicioni period u svim oblastima vazduhoplovstva, uz izuzetak od nekoliko otvorenih pitanja iz oblasti ekonomskih propisa, koja su u međuvremenu, takođe, otklonjena”, rekao je Šćekić.

On je na sastanku Zajedničkog odbora ECAA – Sporazuma o stvaranju zajedničkog evropskog vazduhoplovnog područja ocijenio da je ovo dostignuće rezultat posvećenog rada, prije svega Agencije, kao i Ministarstva saobraćaja i pomorstva i drugih aktera iz oblasti vazdušnog saobraćaja, za ispunjavanje obaveza iz ECAA.

Direktor za vazduhoplovstvo u Evropskoj komisiji – Generalni direktorat za mobilnost i transport DG MOVE, Filip Kornelis, ukazao je na važnost prilike da se direktori regionalnih vazduhoplovnih vlasti okupe da bi se razmijenili utisci o postignutom.

“Avijacija je veoma bitna, posebno u ovom regionu. Drago mi je što mogu da kažem da imamo veliki napredak u fazama pristupa EU u odnosu na sve ostale oblasti. Saobraćaj u regionu raste i za EK je bitno to što države potpisnice postižu da se on odvija na siguran i bezbjedan način”, rekao je Kornelis.

Podgorica je domaćin dvodnevnog sastanka Zajedničkog odbora ECAA sporazuma, koji se danas završava, a EK i ACV su suorganizatori radnog susreta vrha vazduhoplovnih vlasti.

Diskutovano je o pitanjima iz oblasti civilnog vazduhoplovstva, u vezi sa ispunjavanjem obaveza iz ECAA. Sa crnogorske strane, Zajednički odbor su informisali predstavnici ACV-a, Agencije za zaštitu konkurencije i Ministarstva saobraćaja i pomorstva.

Crna Gora je jedna od potpisnica ovog sporazuma, važnog u postupku proširenja Evropske unije (EU) i za ekonomski razvoj država, a Zajednički odbor ECAA je nadležan za njegovo sprovođenje i pravilnu primjenu.

Iz Agencije je saopšteno da se postignuti rezultati ACV-a, potvrđeni tokom kontrolnih posjeta međunarodnih i evropskih partnera, mogu smatrati veoma dobrim i uspješnim u ovoj oblasti, čak i u odnosu na razvijenije države od Crne Gore.

“Kontrolne misije najbolje pokazuju koliki je napredak Crna Gora ostvarila u kratkom periodu u oblasti vazduhoplovstva. Potvrdile su da je država u vrhu zemalja regiona, ali i u Evropi – po efikasnosti u primjeni evropskih i međunarodnih standarda”, poručio je Šćekić.

Pored predstavnika EK, Agencije Evropske unije za sigurnost vazduhoplovstva (EASA) i crnogorskih nadležnih institucija, na sastanku su učestvovale zemlje potpisnice sporazuma i pojedine EU države, kao i direktori agencija za civilno vazduhoplovstvo iz regiona.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Proglašeni pobjednici SIA programa u ovoj godini

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Pobjednički timovi ciklusa Social Impact Award (SIA) programa proglašeni su na...