fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCrna Gora sa Kinom ostvaruje najznačajniji projekat u istoriji

Crna Gora sa Kinom ostvaruje najznačajniji projekat u istoriji

Podgorica, Ningbo (MINA-BUSINESS) – Crna Gora, u saradnji sa partnerima iz Kine, ostvaruje najznačajniji projekat u svojoj istoriji – autoput, od obale do granice sa Srbijom, koji je veza sa centralnom i zapadnom Evropom, ocijenio je raniji crnogorski predsjednik Filip Vujanović.

On je kao specijalni gost, govoreći na svečanom otvaranju Forum gradonačelnika Kine i centralne i jugoistočne Evrope u gradu Nangbou, kazao da kineska EXIM banka dominantno kreditira, dok autoput gradi ugledna kineska kompanija China Road and Bridge Corporation (CRBC).

“Prvi i najteži dio puta će biti završen tokom naredne godine”, rekao je Vujanović.

Vujanović je, kako je saopšteno iz njegove Kancelarije, ocijenio da su odnosi Crne Gore i Kine izvanredni u svim oblastima.

“”Univerzitet Crne Gore uspostavio je sadržajno partnerstvo s Institutom Konfuci dajući izvrsnu priliku za saradnju u nauci i obrazovanju. Tradicionalna kineska medicina ima u Podgorici Centar za liječenje na visokom nivou”, dodao je Vujanović.

On je saopštio da mu je drago što može konstatovati dalji razvoj saradnje na lokalnom nivou između Kine i država srednje i istočne Europe.

“Lokalna saradnja je od posebne vrijednosti i istaknuta je u skoro svakom završnom dokumentu, smjernicama, usvojenim na Samitima 16 + 1, od 2012. do ove godine. U Dubrovačkim smjernicama države učesnice Samita naglašavaju važnu ulogu lokalne saradnje u Mehanizmu 16+1”, kazao je Vujanović.

Prema njegovim riječima, Crna Gora je ponosna na svoj doprinos takvom razvoju.

“Naš glavni grad Podgorica bio je domaćin vrlo uspješnog drugog foruma gradonačelnika gradonačelnika 16 + 1, održanog u septembru 2017. godine. Prepoznata su i dogovorena ključna načela i prioriteti za unaprjeđenje saradnje između glavnih gradova, gradonačelnika i predstavnika svih glavnih gradova Mehanizma 16+1 uz usvajanje Zajedničke deklaraciju”, rekao je Vujanović.

On je podsjetio da je na tom značajnom sastanku u Podgorici održan i poslovni forum na kojem je potpisano deset sporazuma o saradnji.

“Potpisani sporazumi su osnova za dalje podsticanje investicionog potencijala na području obrazovanja, industrijske proizvodnje, prerade, energije, zaštite životne sredine, saobraćajne infrastrukture, turizma i poljoprivrede”, zaključio je Vujanović.

Najčitanije