fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCrna Gora prva u svijetu po broju prijava za SIA program

Crna Gora prva u svijetu po broju prijava za SIA program

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crna Gora je ove godine ostvarila najveći broj prijavljenih ideja sa ukupno 154 prijavljena učesnika za program Social Impact Award (SIA) od svih 18 država u Evropi, Aziji i Africi.

Ovogodišnji ciklus programa SIA posvećenog društvenom preduzetništvu mladih bilježi rekordno interesovanje i broj prijava u Crnoj Gori do sada i ujedno najveći u svih 18 zemalja na čak tri kontinenta u ovogodišnjem ciklusu.

Prošle godine, SIA program zabilježio je 50 prijava, dok ove godine taj broj iznosi 80, sa ukupno 154 prijavljena učesnika.

Finalisti će biti proglašeni 28. juna odlukom stručnog žirija koji čini deset istaknutih profesionalaca i to: Bojana Femić-Radosavović iz Fonda za inovacije Crne Gore, Ivan Šoć iz Five Grupe, Ivica Todorović iz Karijernog centra Univerziteta Crne Gore, Jelena Borovinić-Bojović iz Skupštine Glavnog grada, kao i Jelena Doderović iz Idea-CG.

Članovi žirija su i Marica Melović iz Direktorata za naučno istraživačku djelatnost u Ministarstvu prosvjete, nauke i inovacija, Milica Vukotić sa Univerziteta Donja Gorica, Nebojša Vučurović iz Erste banke, Nikola Tripković iz Investiciono-razvojnog fonda, Sanja Mrkić iz Centralne banke i Zvezdana Vuletić iz Coca-Cola HBC Srbija i Crna Gora.

Nakon izbora finalista, početkom jula održaće se događaj na kome će finalni timovi imati mogućnost da odaberu svog mentora sa kojim će raditi u periodu od tri mjeseca na razvoju svojih ideja.
Ovogodišnji mentorski tim čine Batrić Krvavac iz Pillbie, Dejana Ponoš iz Pepper-a, Eleonora Albijanić iz Elektroprivrede (EPCG), Ilija Kaluđerović iz NEST Coworking-a, Ljijana Burzan Nikolić iz BI Communication, Luka Krsmanović iz Intersporta, Miodrag Čučka iz Grawe osiguranja, Nemanja Nikolić iz GoldBear Technologies-a, Vanja Kljajević iz Evropske banke za obnovu i razvoj i Veselin Todorović iz T-Accounting-a.

Osim mentorskog rada, finalistima će biti obezbijeđen i set besplatnih edukativnih radionica, a sve u cilju kvalitetnijeg i podrobnijeg razvoja i realizacije njihovih ideja, kao i priprema za finalno takmičenje koje će se održati krajem septembra zajedno sa učesnicima iz svih 18 zemalja koje sprovode ovaj program.

Tri pobjedničke ideje biće odabrane na osnovu kriterijuma: inovativnost, stepen društvenog uticaja i izvodljivost. Osim mentorske podrške i besplatnih edukativnih radionica, izabrani timovi osvajaju početni kapital u iznosu od 1,5 hiljada EUR i obezbijeđen put na međunarodni SIA Samit, koji se ove godine održava u Njemačkoj.

Osim tri pobjedničke ideje, biće nagrađena i četvrta, koja se bira glasovima online zajednice na osnovu objavljenih kratkih video snimaka finalista na SIA veb sajtu. Četvrti rangirani tim takođe osvaja početni kapital u iznosu od 1,5 hiljada EUR, mentorsku podršku i obezbijeđen put na SIA Samit.

Kroz SIA program, cilj je podsticanje razvoja preduzetništva među mladima, sa akcentom na biznis ideje koje su u skladu sa principima održivog razvoja i koje imaju za cilj da odgovore na neki od gorućih problema zajednice.

Nacionalna koordinatorka SIA programa u Crnoj Gori, Jelena Kavarić, kazala je da su vrlo zadovoljni brojem pristiglih prijava, što samo pokazuje da se mladi u Crnoj Gori i te kako interesuju za društveno preduzetništvo.

“U proteklom periodu, sa SIA karavanom edukativnih radionica obišli smo cijelu Crnu Goru, razgovarali sa mladima o njihovim idejama i slobodno možemo reći – Crna Gora ima svijetlu budućnost kada je razvoj društvenog preduzetništva u pitanju. Mladima je potrebno dati samo mali podsticaj i prostor, a njihove ideje i talenat dovoljno govore o želji da stvaraju kvalitetna rješenja koja mijenjanju zajednicu na bolje”, rekla je Kavarić.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije