fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCrna Gora posvećena sprovođenju reformi

Crna Gora posvećena sprovođenju reformi

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crna Gora je posvećena sprovođenju reformi u oblastima koje pokriva Pododbor za trgovinu, industriju, carine i poreze, ocijenjeno je na sastanku u Briselu.

Na sastanku Pododbora za trgovinu, industriju, carine i poreze između Evropske unije (EU) i Crne Gore, predstavnici crnogorskih institucija predstavili su rezultate postignute od prethodnog sastanka, koji je održan u oktobru prošle godine, u poglavljima koja se tiču slobode kretanja robe, poreza, preduzetništva i industrijske politike, Carinske unije i vanjskih odnosa.

Sastankom su, kako je saopšteno iz Generalnog sekretarijata Vlade, kopredsjedavali šef Jedinice za Crnu Goru i Srbiju u Generalnom direktoratu Evropske komisije (EK) za susjedsku politiku i politiku proširenja Michael Miller i vršiteljka dužnosti generalne direktorice Direktorata za međunarodnu trgovinsku i ekonomsku saradnju u Ministarstvu ekonomskog razvoja i turizma, Jovana Krunić.

„Obnovljeni politički fokus na proširenje, Crnoj Gori daje priliku da napreduje na putu ka EU. Pravilno funkcionisanje novog parlamenta i formiranje nove vlade su od suštinske važnosti da bi se to postiglo, kao i institucije koje su ovlašćene i opredijeljene da sprovode reforme vezane za EU“, poručio je Miler.

U oblasti trgovine, EK je pozdravila dosadašnje usklađivanje Crne Gore sa EU režimom sankcija i istakla važnost napretka u pitanjima koja pokriva ovaj Pododbor za približavanje Crne Gore jedinstvenom tržištu EU.

“Takođe, podržali su i mjere koje su preduzete za suzbijanje krijumčarenja cigareta, ali su naglasili da ostaju značajni izazovi u iskorijenjivanju ilegalne trgovine cigaretama, uključujući i uništavanje zaplijenjene imovine”, navodi se u saopštenju.

Krunić je kazala da je Crna Gora aktivni promoter regionalne saradnje, te da učestvuje u više od 30 regionalnih inicijativa i platformi, sa posebnim akcentom na njenu ulogu predsjedavajuće zemlje u određenim regionalnim mehanizmima, čime doprinosi trajnom pozicioniranju naše zemlje i ekonomija regiona na evropskoj mapi.

Ona je istakla da je u poglavlju 1 – Slobodno kretanje robe, potrebno dodatno raditi na usklađivanju nacionalnog zakonodavstva sa pravnom tekovinom EU, imajući u vidu da je to poglavlje veoma kompleksno i važno za funkcionisanje jedinstvenog tržišta EU.

Kada je riječ o poglavlju 16 – Porezi, Krunić je podsjetila da je Skupština usvojila niz zakona, kao i da Crna Gora prepoznaje značaj daljeg jačanja administrativnih kapaciteta u cilju implementacije poreskog zakonodavstva.

Krunić se osvrnula i na Poglavlje 20 – Preduzetništvo i industrijska politika, gdje Crna Gora nastavlja aktivnosti na sprovođenju industrijske politike.

„U pogledu preduzetničke politike, kontinuirane su aktivnosti na implementaciji strategija razvoja malih i srednjih preduzeća i ženskog preduzetništva, a tu su i različite programske linije finansijske i nefinansijske podrške sektoru malih i srednjih preduzeća (MSP) i jačanje njihovih inovativnih i tehnoloških kapaciteta”, objasnila je Krunić.

Ona je saopštila da je Crna Gora u okviru poglavlja 29 – Carinska unija u prethodnom periodu vrijedno radila na donošenju novog carinskog zakonodavstva, tako da u ovom trenutku bilježi visok stepen usklađenosti sa pravnom tekovinom EU.

Kada je riječ o poglavlju 30 – Vanjski odnosi, Krunić je zaključila da je Crna Gora nastavila da koordinira svoje pozicije sa stavovima EU, uključujući i stavove unutar Svjetske trgovinske organizacije.

“Crna Gora nastavlja sa dobrim rezultatima u oblasti trgovine i pristupa jedinstvenom tržištu EU i ostaje posvećena sprovođenju reformi koje su usklađene sa pravnom tekovinom i standardima EU, što će dovesti do daljeg napretka na njenom putu ka EU”, zaključeno je na sastanku.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

pokret evropa sad, budva, izbori, koalicija, slobodni građani, nova budva, predrag zenović

Koalicija oko PES-a predala listu za izbore u Budvi

Podgorica, (MINA) – Koalicija okupljena oko Pokreta Evropa sad (PES) predala je budvanskoj Opštinskoj...