fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCrna Gora lider u oblasti telekomunikacija u regionu

Crna Gora lider u oblasti telekomunikacija u regionu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Dodjelom radio-frekvencija iz 5G opsega vrijednih 8,8 miliona EUR Crna Gora postaje lider u oblasti telekomunikacija u regionu, čime se pokazuje da je država na pravom putu, poručio je ministar ekonomskog razvoja i turizma, Goran Đurović.

On je povodom zvanične dodjele odobrenja za korišćenje radio-frekvencija operatorima Crnogorski Telekom, M:tel i One Crna Gora saopštio da je Crna Gora prva u regionu Zapadnog Balkana sprovela aukciju za dodjelu radio frekvencija i da su 5G usluge sada dostupne za više od 70 odsto stanovništva države.

Aukciju spektra za dodjelu radio-frekvencija iz 5G pionirskih opsega za javne mobilne elektronske komunikacione mreže, u saradnji sa Ministarstvom, realizovala je Agencija za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost u periodu od 20. do 27. decembra prošle godine.

Ukupni prihodi od dodjele radio-frekvencija u postupku javnog nadmetanja iznose 8,84 miliona EUR. U odnosu na početne cijene ostvareni prihod je veći 1,09 miliona EUR ili nešto više od 14 odsto.

“Shodno Odluci o izboru ponuđača u postupku javnog nadmetanja mobilni operatori su izvršili uplate na račun budžeta Crne Gore na ime jednokratne naknade za dodjelu odobrenja za korišćenje radio-frekvencija i to: Crnogorski Telekom iznos od 3,11 miliona EUR, M:tel iznos od 2,75 miliona EUR i One Crna Gora iznos od 2,98 miliona EUR”, navodi se u saopštenju.

Na taj način uspješno je realizovana aktivnost Dodjela radio-frekvencija iz pionirskih 5G opsega, utvrđena Mapom puta za uvođenje 5G mobilnih komunikacionih mreža koju je Vlada usvojila u decembru 2021. godine.

“Mobilni operatori su obavezni da ispune visoke zahtjeve u pogledu obima i dinamike pokrivanja signalom i razvoja 5G mreže”, kazao je Đurović.

Dodjelom radio-frekvencija se, kako je zaključio, stiču uslovi za dalji ubrzan razvoj mobilnih komunikacionih mreža i usluga, prije svega kroz proširenje pokrivenosti signalom na značajan dio trenutno nepokrivenih ruralnih oblasti, povećanje kapaciteta pristupnog dijela LTE mreža i ubrzan razvoj 5G mobilnih mreža u Crnoj Gori.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Real na fajnl-foru

Podgorica, (MINA) - Košarkaši Reala iz Madrida plasirali su se na fajnl-fora Evrolige. Real je...