fbpx
9.8 C
Podgorica
February 1, 2023.
NaslovnicaMINA BusinessCrna Gora lider u energetskim reformama

Crna Gora lider u energetskim reformama

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crna Gora je i dalje lider u reformskim mjerama Evropske unije (EU) kada je riječ o oblasti energetike, dok je na drugom mjestu, prema posljednjem izvještaju Sekretarijata Energetske zajednice, Sjeverna Makedonija.

Sekretarijat je saopštio i da su članice Energetske zajednice, među kojima su i Srbija, Albanija, Kosovo, Hrvatska, Bosna i Hercegovina (BiH), Ukrajina, Moldavija i Gruzija, povećale procenat implementacije mjera sa 43 na 48 odsto u posljednjih godinu, pišu Dnevne novine.

U Godišnjem izvještaju Sekretarijata ocijenjeno je da određeni broj termoelektrana, koje od 1. januara prošle do kraja 2023. godine mogu da rade ukupno 20 hiljada sati, može da bude zatvoren već početkom naredne godine. To znači da će Termoelektrana Pljevlja, ukoliko bude radila kao prošle godine, morati da bude zatvorena naredne.

U Energetskoj zajednici su naveli da je potrebno modernizovati elektrane na ugalj kako bi se ispunile granične vrijednosti emisija iz Direktive o industrijskim emisijama.

Ekološka rekonstrukcija Termoelektrane Pljevlja, za koju je nedavno izabran izvođač radova, trebalo bi da počne naredne godine. Sanacijom prvog bloka radni vijek energetskog objekta u Pljevljima biće produžen za 20 godina.

Kada je riječ o regionu, četvrti blok u Termoelektrani Tuzla mogao bi biti ugašen u maju 2021. godine, a kako su ocijenili u Energetskoj zajednici, to će se desiti i sa tri elektrane u Srbiji.

Direktor Sekretarijata Janez Kopač poručio je da otkucava sat za elektrane na ugalj u okviru Energetske zajednice.

On smatra da je situacija naročito kritična na Zapadnom Balkanu, te da ugovorne strane treba hitno da preduzmu mjere na smanjenju štetnih emisija.

Kopač je rekao i da članice Zajednice treba da se okrenu energetskoj efikasnosti i većoj proizvodnji struje iz obnovljivih izvora.

Najčitanije