fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCrna Gora je otvorena i privlačna investiciona destinacija

Crna Gora je otvorena i privlačna investiciona destinacija

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crna Gora je otvorena i privlačna investiciona destinacija zbog velikih potencijala za razvoj turizma i brojnih mogućnosti za ulaganje u drugim sektorima, kao što su zelena ekonomija i infrastruktura, saopštio je ministar ekonomskog razvoja i turizma, Goran Đurović.

„Turizam, kao našu najvažniju privrednu granu, potrebno je dodatno diversifikovati i valorizovati naše resusre na održiv, zelen i ekološki način“, naveo je Đurović.

On se, kako je saopšteno iz Ministarstva, danas sastao sa a britanskom ambasadorkom, Karen Maddocks, i specijalnim trgovinskim izaslanikom britanskog premijera za Zapadni Balkan, Martinom Vickersom.

„Na sastanku se razgovaralo o daljem unapređenju ekonomske saradnje između dvije zemlje kroz povezivanje privrednika i britanskih i crnogorskih ekonomija i investitora, te stvaranju povoljnog ambijenta za privlačenje stranih investitora“, navodi se u saopštenju.

Đurović je rekao da otvaranje britanskog Biznis kluba za Crnu Goru predstavlja veliku poslovnu šansu za razvoj biznisa.

„Cilj ove Vlade je da eliminisanjem biznis barijera i setom mjera pruži podstrek za poslovanje domaćim investitorima i učini Crnu Goru privlačnom i sigurnom destinacijom za strana ulaganja“, kazao je Đurović poručujući da su britanski investitori dobrodošli u Crnu Goru.

Sagovornici su konstatovali da je uz, jačanje kapaciteta i promovisanje zelene ekonomije, najvažnije obezbijediti da se kroz turizam, trgovinu i investicije, podstiče održivo korišćenje resursa uz odgovoran način planiranja i djelovanja.

Maddocks je istakla spremnost Ujedinjenog Kraljevstva da u svim oblastima unaprijedi saradnju.

Ona je kazala da među britanskim građanima vlada veliko interesovanje za posjetu Crnoj Gori, koja je prepoznata kao veoma atraktivna destinacija za odmor.

„Nivo trgovinske razmjene između Ujedinjenog Kraljevstva i Crne Gore je trenutno mnogo niži od njenog potencijala. Postoji puno oblasti u kojima bi britanska ekspertiza mogla koristiti ovoj zemlji, uključujući čistu energiju, razvoj infrastrukture i usluge koje to podržavaju, poput upravljanja projektima i pružanja savjetodavne podrške“, rekla je Maddocks.

Prema njenim riječima, poboljšanje poslovnog okruženja treba da bude prioritet za privlačenje kvalitetnih investicija.

„Podržavamo i finansiramo Sekretarijat Savjeta za konkurentnost kako bismo pomogli preduzećima da prenesu ove probleme Vladi. Jako mi je drago što nam se ministar pridružio na pokretanju britanskog Biznis kluba, što je još jedan način na koji naše kompanije mogu razmijeniti svoje stavove”, dodala je Maddocks.

Vickers je ocijenio da postoji značajan prostor da se spoljno trgovinska razmjena između Crne Gore i Ujedinjenog Kraljevstva dodatno produbi kroz potpisivanje Sporazuma o partnerstvu, trgovini i saradnji, sa čim se Đurović i saglasio.

Vickers je dodao da je Crna Gora mala zemlja sa mnogo potencijala za održivi rast i razvoj.

„Postoji velika zainteresovanost britanskih kompanija za ulaganja u Crnu Goru, ali i potreba za boljom direktnom povezanosti Crne Gore i Ujedinjenog Kraljevstva, dok će Biznis klub biti posebna prilika da se naša privredna saradnja ojača“, zaključio je Vickers.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Filip Adzic, Katrin de Bol

Adžić: Zahvalni na podršci EUROPOL-a

Podgorica, (MINA) – Crna Gora nastavlja da razvija partnerstvo sa svim bezbjednosnim organizacijama i...