fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCrna Gora interesantna za one koji planiraju poslovanje

Crna Gora interesantna za one koji planiraju poslovanje

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crna Gora je, kao atraktivna turistička destinacija i zemlja jedinstvene ljepote, interesantna onima koji tu planiraju da posluju, ali i ljudima širom svijeta koji žele da je upoznaju, saopštio je ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović.

„Građani Evrope možda nijesu upoznati sa pojedinostima iz Izvještaja o reformskom putu, ali je sasvim sigurno njihova znatiželja usmjerena na našu prirodu i istoriju, odnosno na to kako su nas one zajedno oblikovale i zašto imaju tako upečatljiv odraz u djelima crnogorskih umjetnika“, kazao je Radulović na prezentaciji dokumenta Montenegro Investment and Business Opportunities (MIBO).

Ministarstvo vanjskih poslova predstavilo je danas peto izdanje dokumenta MIBO, koji stavlja fokus na poslovne prilike u crnogorskoj privredi koje imaju potencijala za realan rast i čiji je cilj još snažnije angažovanje diplomatsko-konzularne mreže u promociji ekonomije.

Publikacija je dizajnirana da čitaocu pruži činjenice i brojke koje se tiču ekonomske i pravne perspektive Crne Gore.

“Budući da je namijenjena da crnogorskoj diplomatsko-konzularnoj mreži, potencijalnim investitorima i zainteresovanoj javnosti pruži sve potrebne informacije na jednom mjestu, njena dodatna vrijednost je upravo u tome što kompleksnu materiju predstavlja korisniku na jednostavan i razumljiv način, istovremeno pripovijedajući priču o autentičnosti Crne Gore”, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Radulović je naveo da Ministarstvu pripada važna uloga među onima koji imaju čast da predstave Crnu Goru svijetu jer, kako je ocjenio, rad u diplomatiji podrazumijeva svijest o mogućim bilateralnim i multilateralnim partnerstvima i resursima, kao i snažnu vezu sa ljudima iz Crne Gore koji žive i rade u inostranstvu, gdje su veoma cijenjeni.

On je naveo da je nastojanje da se Crna Gora promoviše kao otvoren i konkurentan poslovni ambijent, koji je sve više usklađen s principima jedinstvenog tržišta, među ključnim ambicijama i zadacima Ministarstva.

„Težnja da gradimo odgovornu i profesionalnu diplomatiju, u službi svih građana, podrazumijeva aktiviranje snažnije ekonomske diplomatije, a jedan od važnih rezultata upravo je MIBO“, rekao je Radulović.

Vršilac dužnosti generalnog direktora Generalnog direktorata za bilateralne poslove i ekonomsku i kulturnu diplomatiju, Čedomir Fuštić, rekao je da je Ministarstvo tokom ove godine bilo posvećeno ažuriranju modela ekonomske diplomatije, koji bi uključivao kompetentniju ulogu tog resora, s jasnom vizijom i standardizovanim postupcima donošenja odluka.

Tako su, kako je rekao, realizovane konkretne aktivnosti u oblasti promocije privrednih potencijala Crne Gore.

„Kada je riječ o MIBO-u, u budućnosti planiramo da objavljujemo ovu publikaciju barem jednom godišnje“, kazao je Fuštić.

Publikacija MIBO kreirana je zajedno sa nadležnim ministarstvima i institucijama Crne Gore, čija je podrška doprinijela da ovaj projekat bude sveobuhvatan i vrijedan.

Prepoznavši značaj prezentacije koja predočava uslove i prilike za poslovanje, Privredna komora (PKCG) podržala je dizajn i izdavanje publikacije, dok su njeno štampanje i prezentacija organizovani uz podršku Njemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ) u ime njemačke Vlade.

Zamjenik šefa misije u Ambasadi Njemačke, Kristof Breunig, rekao je da je moderna, dobro organizovana i učinkovita ekonomska diplomatija važan dio vanjske politike, te da umnogome može doprinijeti ekonomskom razvoju.

On je naveo da će u tom nastojanju GIZ putem svoje mreže i ubuduće nastaviti da pruža podršku ministarstvima vanjskih poslova država Zapadnog Balkana.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije