fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCrna Gora da razvija ruralni turizam

Crna Gora da razvija ruralni turizam

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crna Gora treba da prati trendove i razvija ruralni održivi turizam, saopštila je predsjednica udruženja Hrvatski farmer i Hrvatskog udruženja za turizam i ruralni razvoj (HUTRR) Klub članova Selo, Dijana Katica.

„Prelijepa ste zemlja, bogate istorije i prirodnih ljepota. U pojedinim morskim destinacijama vidljiv je arhitektonski nered koji se može srediti samo zaustavljanjem takvog načina rada i pomnim promišljanjem prostornog planiranja i arhitekture“, kazala je Katica za Pobjedu.

Ona je dodala da Hrvatska tek sada, nakon 30-godišnjeg razvoja, ubira prave plodove ruralnog turizma, koji može da se organizuje cijele godine i prevaziđe sezonalnost, a da bi Crna Gora trebalo da iz njihovog iskustva izvuče najbolje za sebe.

„Ruralni turizam je pravi biser koji se ne smije uništiti već kontinuirano razvijati. Prije nekoliko godina imala sam priliku da upoznam i ruralnu Crnu Goru, čak sam i radila na pravilniku dopunske djelatnosti na porodičnim gazdinstvima i ostala oduševljena netaknutom prirodom i dobrim ljudima. Uz dobar planski razvoj treba puno edukacije, informisanja i komunikacije s ruralnim stanovništvom“, rekla je Katica.

Ona je navela da je upravo korona kriza dala dodatan zamah pružaocima usluga i turistima koji su počeli da traže nešto drugačije, izolovanije.

„Nakon početnog šoka porodična poljoprivredna gazdinstva i preduzetnici su koristili vrijeme za unapređenje svoje ponude i uređenje objekata, a turisti su u želji da se maknu iz gradova i u strahu od nepoznatog počeli da istražuju prije svega ljepote svoje države i putovati u različite, za njih nove, ruralne destinacije“, saopštila je Katica.

Za Crnu Goru je važno da radi na planskom prostornom planiranju i ublažavanju „arhitektonskog nereda“, povećanju broja avio-linija s važnim tržištima, te omogući kontinuiranu edukaciju.

„Problem radne snage vidljiv je u cijeloj Evropi pa treba donijeti mjere da se zadrži domaći kadar“, preporučila je Katica, koja smatra da ne treba ići u krajnosti.

Ona smatra da za elitni turizam nije dovoljno imati vrhunski hotel, već elitnu destinaciju.

„Nijesam sigurna da li naše dvije države mogu da zadovolje uslove elitnog turizma i treba li uopšte težiti tome. Masovni turizam će uvijek u nekim djelovima postojati, ali sve više treba da se radi na održivim i posebnim oblicima turizma. Mi smo trenutno u donošenju zakona o turizmu kojem je cilj da stvori okvir za upravljanje razvojem turizma na temelju podataka i prilagoditi taj razvoj resursima koji su na raspolaganju pojedinim destinacijama bez narušavanja kvaliteta života lokalnog stanovništva“, tvrdi Katica.

Ona je navela da su među alatima za praćenje održivosti ključni Indeks turističke razvijenosti (ITR), sistem pokazatelja održivosti koji osigurava praćenje i analizu podataka poput kvaliteta mora, potrošnje pitke vode i električne energije, opterećenosti prostora turizmom, te satelitski račun održivog turizma, koji će po prvi put uz ekonomske učinke „izračunati“ ekološke i društvene koristi i troškove turizma.

„Zakon je u Hrvatskoj trenutno prošao javnu raspravu. Kako navode iz Ministarstva turizma i sporta, ti alati će svim destinacijama u Hrvatskoj omogućiti da prepoznaju u kakvom su stanju njihovi resursi i da u skladu s time planiraju razvoj kroz „plan upravljanja destinacijom“, koji će morati donijeti sve turističke zajednice, u svim djelovima države. Najrazvijenije destinacije, odnosno one koje su prema Indeksu turističke razvijenosti u prvoj i drugoj kategoriji, imaće kao temelj za donošenje plana upravljanja, obavezu izračunavanja prihvatnog kapaciteta, što znači da će se izračunati vršno opterećenje koje neko područje može podnijeti“, objasnila je Katica.

On je dodao da će se na taj način znati kako je potrebno prilagoditi komunalnu infrastrukturu ili pak kako turističku infrastrukturu i sadržaje prilagoditi postojećim uslovima na terenu.

„Smatram da bi i Crna Gora trebalo da donese mjere koje se odnose na budžet prihvatnog kapaciteta i planove upravljanja destinacijama. Sigurno bi trebalo uvesti i neki sistem tačnog praćenja broja dolazaka i noćenja poput našeg e-visitora kako bi se u svakom momentu znali svi podaci. To je važno i zbog daljnjeg planiranja, razvoja i naravno smjera promocije“, rekla je Katica.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije