fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCRBC oslobođen plaćanja 103 miliona EUR PDV-a

CRBC oslobođen plaćanja 103 miliona EUR PDV-a

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Kineska kompanija China Road and Bridge Corporation (CRBC), koja gradi dionicu autoputa Smokovac – Mateševo, do decembra prošle godine oslobođena je plaćanja 103 miliona EUR poreza na dodatu vrijednost (PDV), saopštila je Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS).

Direktorica programa za javne finansije MANS-a, Ines Mrdović, kazala je da je Poreska uprava (PU) toj nevladinoj organizaciji dostavila tabelarni prikaz u kojem su za kinesku kompaniju CRBC na mjesečnim nivoima prikazane ukupne novčane sume, na koje je iskazana poreska stopa od nula odsto, prenose Vijesti.

“Za tri godine i 11 mjeseci stopa PDV-a od nula odsto prikazana je na ukupnu sumu od 527,5 miliona EUR. Kada se na tu brojku primijeni stopa PDV-a, koja je do početka 2018. godine u Crnoj Gori iznosila 19 odsto, a od te godine je uvećana na 21 odsto, proizilazi da je iznos oslobođenog PDV-a 103,2 miliona EUR”, rekla je Mrdović.

Zakonom o autoputu, usvojenom krajem 2014. godine, izvođač i podizvođači na ovoj dionici autoputa oslobođeni su plaćanja PDV-a, poreza na dohodak građana, poreza na dobit, te od plaćanja carina i akciza.

Prema zvaničnim podacima koje je dobio MANS, za tri godine i devet mjeseci, odnosno od početka 2015. do oktobra 2018. godine, CRBC-u i domaćim podizvođačima je vraćeno oko pet miliona EUR za plaćene akcize na gorivo.

“U 2015. je vraćeno 109 hiljada EUR, u 2016. godini 750 hiljada, u 2017. suma je dostigla iznos od 2,7 miliona, a za prvih devet mjeseci 2018. godine povraćaj akciza na gorivo je iznosio oko 1,5 miliona EUR. Pored toga, u prvom kvartalu 2018. izvođači radova potraživali su dodatnih 800 hiljada EUR i ti zahtjevi su bili u obradi. MANS ne raspolaže podacima o iznosu vraćenih akciza u posljednjem kvartalu 2018. godine”, saopštili su iz MANS-a.

Kada je riječ o pojedinačnim firmama koje su dobile povraćaj akciza na gorivo prema Zakonu o autoputu, CRBC-u je vraćeno gotovo tri miliona EUR, što je oko dvije trećine povraćaja akciza.

Podizvođaču Bemax iz Podgorice je vraćena 931 hiljada ili petina ukupnog iznosa, podgoričkoj Cijevni komerc 603 hiljade EUR, a Montenegro petrolu iz Podgorice 561 hiljada.

Još dvije kompanije su imale zanemarljive iznose povraćaja akciza na gorivo – podgoričkoj firmi Kodar Energomontaža vraćeno je 1,05 hiljada EUR, a nikšićkom Ramelu 710,02 EUR.

Najčitanije