fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte završile godinu iznad 79 USD

Cijene nafte završile godinu iznad 79 USD

Njujork, London, (MNA-BUSINESS) – Cijene nafte zadržale su se u petak na međunarodnim tržištima iznad 79 USD, podržane oporavkom svjetske ekonomije od pandemijske krize i ograničenim snabdijevanjem, koji su nadjačali širenje nove varijante koronavirusa.

Na londonskom tržištu cijena barela iznosila je 79,5 USD, a na američkom 76,89 USD.

U Londonu, cijena nafte trebalo bi da završi godinu u plusu 53 odsto, dok na američkom tržištu ide prema dobitku od 58 odsto, prenosi Hina.

To je njen najveći rast, na oba tržišta, od 2009. godine, kada je porasla više od 70 odsto.

Najvišu su vrijednost cijene prošle godine dostigle u oktobru, kada se barelom na londonskom tržištu trgovalo po 86,7 USD, a na američkome po 85,41 USD.

U ovoj godini očekuje se dalji rast cijena, paralelno oporavku potražnje za mlaznim gorivima.

“Imali smo deltu i omikron i razne vrste lockdowna i ograničenja putovanja, ali potražnja za naftom ostala je relativno stabilna. To možete pripisati podsticajima koji podržavaju potražnju i ograničenoj ponudi”, rekao je Craig James iz australijske brokerske firme CommSec.

Na kraju sedmice i godine cijene je zakočio skok broja zaraženih Covidom-19 u cijelom svijetu, od Australije do Sjedinjenih Američkih Država (SAD), podstaknut zaraznom novom varijantom koronavirusa omikronom.

Američki zdravstveni stručnjaci upozorili su građane da se pripreme za ozbiljne poremećaje u nadolazećim sedmicama, budući da će se stope zaraze vjerovatno pogoršati zbog učestalih putovanja tokom praznika i otvaranja škola nakon zimskih praznika.

S cijenom nafte blizu 80 USD, Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njeni saveznici predvođeni Rusijom vjerovatno će na sastanku u utorak potvrditi odluku o povećanju snabdijevanja u februaru za 400 hiljada barela dnevno, saznaje se iz četiri izvora.

“Mislim da će OPEC+ biti izložen snažnom pritisku da osigura dovoljno nafte na tržištu”, rekao je James.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije