fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte u prvoj sedmici ove godine porasle više od pet odsto

Cijene nafte u prvoj sedmici ove godine porasle više od pet odsto

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte porasle su u prvoj sedmici ove godine više od pet odsto, zbog nemira u Kazahstanu i poremećaja u proizvodnji u Libiji, pa su vijesti o širenju omikrona bile u drugom planu.

Cijena barela na londonskom tržištu porasla je 5,2 odsto na 81,75 USD, dok je u Njujorku barel poskupio 5,1 odsto na 78,9 USD.

Nakon što su u prošloj godini porasle više od 50 odsto, u prvoj ovogodišnjoj sedmici cijene nafte su dodatno značajno porasle, što je, između ostalog, posljedica nemira u Kazahstanu, članici Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC).

Protest su počeli u naftom bogatim regijama na zapadu Kazahstana, nakon što su početkom ove godine u toj zemlji značajno porasle cijene goriva, prenosi Hina.

U nemirima su ubijene desetine ljudi, hiljade su u pritvoru, a javne zgrade su devastirane zbog čega je predsjednik Kassym-Jomart Tokayev naredio sigurnosnim snagama da pucaju na demonstrante kako bi se okončalo nasilje.

Posljednje vijesti govore da su sigurnosne snage uspostavile kontrolu na ulicama Almatija, a Tokayev je rekao da je ustavni poredak najvećim dijelom ponovo uspostavljen, nakon što je Rusija poslala trupe da uguše ustanak.

No, proizvodnja nafte na glavnom kazahstanskom polju Tengiz smanjena je tokom sedmice, nakon što su neki podizvođači prekinuli željezničke linije u znak podrške demonstrantima širom zemlje.

Nemiri u toj srednje-azijskoj zemlji zaoštrili su problem nedovoljne ponude OPEC-a i njegovih saveznika, koji ne uspijevaju da prate rast potražnje.

“Skok cijena nafte uglavnom odražava nervozu tržišta zbog eskalacije nemira u Kazahstanu i kontinuiranog pogoršanja političke situacije u Libiji, što blokira proizvodnju nafte”, rekla je Louise Dickson iz Rystad Energya.

Zbog toga je ubrzano širenje omikrona palo u drugi plan, premda sve veći broj zemalja uvodi nove restriktivne mjere. Ipak, zabrinutost za potražnju smanjena je zbog tvrdnji da nova varijanta koronavirusa izaziva blaže simptome od dosadašnjih.

Polovinom sedmice OPEC i saveznici tog kartela odlučili su da povećaju proizvodnju za 400 hiljada barela dnevno i u februaru, kao i prethodnih mjeseci, procijenivši da nova varijanta koronavirusa neće u većoj mjeri omesti ekonomske aktivnosti ni naškoditi potražnji za naftom.

Vodeći svjetski proizvođači, naime, povećavaju proizvodnju već otprilike pola godine, nakon značajnog smanjenja tokom pandemije, kada su zemlje širom svijeta strogo ograničavale putovanja i privredne aktivnosti.

Analitičari procjenjuju da će se potražnja za naftom ove godine vratiti na nivoe prije pandemije koronavirusa, na oko 100 miliona barela dnevno.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije