fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte u prošloj godini porasle više od 50 odsto

Cijene nafte u prošloj godini porasle više od 50 odsto

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte na svjetskim tržištima su u prošloj godini porasle preko 50 odsto.

Cijene tog energenta porasle su i u posljednjoj sedmici prošle godine, jer trgovci očekuju nastavak oporavka ekonomije, a time i potražnje.

Cijena barela na londonskom tržištu porasla je prošle sedmice 2,15 odsto na 77,78 USD, dok je barel u Njujorku poskupio 1,9 odsto na 75,21 USD.

Tako je na londonskom tržištu cijena barela u cijeloj prošloj godini zabilježila rast od 50,5 odsto, najveći od 2016. godine, prenosi Hina.

Na američkom tržištu, barel je poskupio 55,5 odsto, najviše od 2009. godine, kada je poskupio više od 70 odsto.

Najviše vrjednosti u prošloj godini cijene su dostgle u oktobru, kada se barelom na londonskom tržištu trgovalo po 86,7 USD, a na američkom po 85,41 USD.

“Imali smo deltu i omikron varijantu koronavirusa, razne vrste zaključavanja i ograničenja putovanja, ali potražnja za naftom ostala je relativno stabilna. To možete pripisati podsticajima koji podržavaju potražnju i ograničenoj ponudi”, rekao je Craig James iz brokerske firme CommSec.

Globalna potražnja za naftom porasla je u prošloj godini, jer se svjetska ekonomija, podržana ogromnim monetarnim i fiskalnim podsticajima, oporavlja od koronakrize.

S vremena na vrijeme rast cijena poremetilo bi prošle godine širenje koronavirusa, što je mnoge zemlje navelo na ponovno uvođenje ograničenja u vezi sa putovanjima, no potom bi cijene nafte ponovno porasle.

U ovoj godini očekuje se dalji rast cijena, zahvaljujući daljem oporavku potražnje za mlaznim i ostalim gorivima.

No, ne tako snažan kao prošle godine.

U anketi Reutersa, u kojoj je učestvovalo 35 ekonomista i analitičari, procjenjuje se da bi prosječna cijena barela na londonskom tržištu u ovoj godini mogla iznositi 73,57 USD, dva odsto manje nego što se očekivalo u prethodnoj anketi.

“A s cijenom nafte blizu 80 USD, Organizacija zemalja izvoznica nafte i njini saveznici predvođeni Rusijom vjerovatno će sjutra na sastanku potvrditi odluku o povećanju proizvodnje u veljači za 400 hiljada barela dnevno”, smatraju analitičari.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije