fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte u februaru skočile oko 20 odsto

Cijene nafte u februaru skočile oko 20 odsto

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Na svjetskim tržištima cijene nafte su prošle sedmice porasle, pa su u cijelom februaru zabilježile skok od oko 20 odsto, jer se ulagači nadaju ubrzanju oporavka privreda od koronakrize, a time i potražnje za crnim zlatom.

Cijena barela na londonskom tržištu prošle sedmice je porasla 4,8 odsto, na 64,42 USD, dok je na američkom tržištu barel poskupio 3,8 odsto, na 61,5 USD, prenosu Hina.

Polovinom sedmice cijene nafte su dostigle nove najviše nivoe u posljednjih 13 mjeseci jer se ulagači nadaju da će se s ubrzanjem procesa vakcinisanja protiv covida-19 ubrzati i oporavak ekonomije od koronakrize, a time i potražnje za naftom.

Podršku cijenama pružili su i podaci američke vlade prema kojima je proizvodnja sirove nafte u Sjedinjenim Američkim Držvama (SAD) prethodne sedmice pala više od deset odsto ili milion barela dnevno zbog neuobičajenog talasa hladnoće u Teksasu.

Smanjena je i prerada, na najniži nivo od septembra 2008. godine, budući da su niske temperature izazvale prekid u snabdjevanju strujom.

Međutim, krajem sedmice cijene nafte su izgubile dio dobitaka, među ostalim, zbog toga što se očekuje ponovno pokretanje proizvodnje u Teksasu.

Cijene je pritisnuo i jači dolar jer to znači da nafta poskupljuje za one koji je kupuju drugim valutama.

Uz to, dio trgovaca odlučio se na dobitonosnu prodaju jer su cijene nafte u februaru skočile oko 20 odsto, što potražnja baš i ne podržava.

Ulagači su oprezni zbog toga što bi Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njeni saveznici, uključujući Rusiju, trebalo da se sastanu 4. marta kako bi razmotrili proizvodnu politiku.

OPEC i njegovi saveznici već duže vrijeme koordinisano smanjuju proizvodnju 7,2 miliona barela dnevno kako bi je uskladili sa smanjenom potražnjom u vrijeme pandemije koronavirusa.

Međutim, početkom marta OPEC+ razmotriće mogućnosti povećanja proizvodnje nakon aprila, s obzirom na oporavak cijena, kažu izvori u OPEC+.

Neki proizvođači sugerišu da proizvodnju ne bi trebalo povećati još neko vrijeme jer prijeti opasnost od ponovnog posrtanja u borbi protiv pandemije koronavirusa.

Od početka godine cijene su nafte skočile više od 25 odsto, nakon što su prošle godine zbog koronakrize pale više od 20 odsto.

Najčitanije

Milos Nikolic

Nikolić: Spajić zaustavio evropski put Crne Gore

Podgorica, (MINA) – Premijer Milojko Spajić, popuštanjem pred ucjenom za potpisivanje Rezolucije o genocidu...