fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte stabilno blizu najnižg nivoa u šest mjeseci

Cijene nafte stabilno blizu najnižg nivoa u šest mjeseci

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte stabilizovale su se u srijedu na međunarodnim tržištima blizu najnižeg nivoa u posljednjih šest mjeseci, nakon što su dan ranije pale više od tri posto usljed zabrinutosti oko slabe potražnje.

Cijena barela na londonskom tržištu ostala je gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje, na 73,3 USD. I na američkom tržištu barelom se trgovalo po gotovo istoj cijeni kao i dan ranije, po 68,71 USD, prenosi SEEbiz.

“Zabrinutost za globalnu ekonomiju u sljedećoj godini, slabo izvršavanje dogovorenih rezova proizvodnje Organizacije zemalja-izvoznica nafte i njenih saveznika i veća proizvodnja u drugim zemljama, uključujući i rekordne američke, snažno pritišće cijene nafte pri kraju godine”, rekao je Craig Erlam iz OANDA-e.

Investitori pomno prate i da li kamatne stope treći put zaredom ostati nepromijenjene.

Tržišta su uračunala “agresivna smanjenja stopa” u narednoj godini, rekao je Yeap Jun Rong iz IG-ja i dodao da bi svako razočarenje na tom planu moglo ojačati američki dolar i opteretiti rizično okruženje te gurnuti cijene nafte naniže.

U srijedu je na konferenciji COP28 oko 200 zemalja postiglo istorijski dogovor o početku smanjivanja globalne potrošnje fosilnih goriva, što bi trebalo da bude signal investitorima koji ulažu u naftu i druga fosilna goriva.

Ministar energetike Saudijske Arabije rekao je da se s predsjedništvom COP28 slaže oko konačnog dogovora, dodajući da to neće uticati na njihov izvoz nafte.

OPEC je odvojeno objavio da je barel korpe nafte njegovih članica u utorak pojefintio 84 centa, na 77,06 USD.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije