fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte stabilne iznad 84 USD

Cijene nafte stabilne iznad 84 USD

London, Njujork, (MINA-BUSINESS)- Cijene nafte stabilizovale su se u četvrtak iznad 84 USD, podržane znakovima da proizvođači imaju teškoća s povećanjem snabdjevanja i procjenama da omikron ipak neće omesti oporavak potražnje.

Na londonskom tržištu cijena barela je porasla 11 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 84,56 USD. Na američkom je pak tržištu pala 27 centi u odnosu na prethodni dan te se barelom trgovalo po 82,37 USD.

Trgovci su se proteklih dana fokusirali na probleme proizvođača s povećanjem snabdjevanja zbog nedostatnih kapaciteta i ulaganja, prenosi Hina.

Uzlazni trend cijena podržavaju i stišana strahovanja da bi direktno zarazna varijanta koronavirusa omikron mogla omesti oporavak potražnje od posljedica koronakrize.

Niske temperature u Sjevernoj Americi takođe su podržale cijene.

“Biće zanimljivo vidjeti hoće li optimizam okopniti na proljeće kada temperature počnu rasti”, rekao je analitičar PVM Oila Tamas Varga.

Značajniji rast cijena spriječili su rast zaliha goriva u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) u prošloj sedmici i visoka inflacija.

Podaci ministarstva energetike (EIA) pokazali su u srijedu da je širenje omikrona uticalo na potražnju za gorivom, budući da su zalihe benzina porasle osam miliona barela. Analitičari su procijenili da su porasle 2,4 miliona barela.

Kočnica cijenama bila je i visoka inflacija u SAD-u, koja je u decembru dostigla sedam odsto, najviši nivo u gotovo 40 godina, i mogla bi pojačati pritisak na centralnu banku da ubrza planirano podizanje ključnih kamatnih stopa, strahuju trgovci.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila je u odvojenom izvještaju da je barel korpe nafte njenih članica u srijedu koštao 84,35 USD, što znači da je poskupio 2,2 USD u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Crvena zvezda novi šampion ABA lige

Podgorica, (MINA) - Košarkaši Crvene zvezde novi su šampioni ABA lige. Crvena zvezda je večeras...