fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte stabilne iznad 62 USD

Cijene nafte stabilne iznad 62 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte stabilizovale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 62 USD, balansirajući između obnovljenih očekivanja da će Sjedinjene Američke Države (SAD) i Kina riješiti trgovinski spor i obnove proizvodnje u Saudijskoj Arabiji nakon napada na naftna postrojenja.

Na londonskom tržištu je cijena barela bila gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 62,27 USD. Značajnijih promjena nije bilo ni na američkom tržištu gdje se barelom trgovalo po 56,46 USD, prenosi Hrportfolio.

Američki predsjednik Donald Trump signalizirao je da je rješenje spora s Kinom možda nadohvat ruke, što bi u konačnom moglo da podstakne potražnju za energentima.

Dan nakon što je u Ujedinjenim nacijama oštro kritikovao kinesku trgovinsku politiku, Trump je rekao da Peking želi dogovor i da bi on mogao biti postignut prije nego što se misli.

U međuvremenu su Trump i japanski premijer Shinzo Abe potpisali ograničeni trgovinski sporazum kojim bi se japansko tržište otvorilo za izvoz američkih proizvoda u vrijednosti sedam milijardi USD godišnje.

Protivteža tim pozitivnim signalima iz trgovine bile su najave skore obnove saudijske proizvodnje nakon napada dronovima sredinom mjeseca, zbog čega je snabdjevanje iz Saudijske Arabije bilo smanjeno 5,7 miliona barela dnevno.

Najveća svjetska izvoznica nafte obnovila je proizvodne kapaciteta na 11,3 miliona barela dnevno, objavio je izvor upoznat s poslovanjem Saudi Aramca.

Naftni strateg Harry Tchilinguirian rekao je da će se fokus naftnog tržišta ponovo preusmjeriti na privredu i trgovinske ratove, s obzirom na brzo rješenje poremećaja u proizvodnji i otpornost saudijskog naftnog sektora.

On je dodao da to važi pod uslovom da se ne svjedoči još jednom napadu dronovima.

Pritisak na cijene stvorio je neočekivani podatak o rastu američkih zaliha u prošloj sedmici, 2,4 miliona barela, prema podacima vlade u Vašingtonu.

Norbert Ruecker iz Juliusa Baera kazao je da se tržište nafte naizgled vratilo uobičajenim temama.

„Umjesto smanjenja proizvodnje zbog napada, uključujući poremećaje i geopolitičke rizike, u fokusu je ponovo slabljenje privrede i stagnacija potražnje za naftom”, objasnio je Ruecker.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila je da je cijena barela referentne korpe nafte njenih članica u srijedu iznosila 62,35 USD, što znači da je pala 1,58 USD u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Najčitanije