fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte se stabilizovale

Cijene nafte se stabilizovale

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte stabilizovale su se u ponedjeljak na međunarodnim tržištima, jer Saudijska Arabija i Rusija tek treba da dogovore produženje sporazuma o rezovima proizvodnje, dok trgovinske tenzije između Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Kine nastavljaju da prijete potražnji.

Na londonskom tržištu cijena barela je ostala skoro nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila 63,22 USD. Ni na američkom tržištu cijena barela se nije znatnije promijenila i iznosila je 54,11 USD, prenosi Hrportfolio.

Saudijski ministar energetike Khalid al-Falih rekao je da je Rusija jedina izvoznica nafte koja još nije donijela odluku o produženju sporazuma o rezovima proizvodnje, koji su dogovorili najveći proizvođači.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i neki proizvođači van grupe, uključujući i Rusiju, od početka godine smanjuju snabdijevanje kako bi podstakli cijene.

Moskva još razmatra opciju da dalji rezovi omoguće SAD-u da preuzme ruski tržišni udio i još nije signalizirala da li želi da nastavi s rezovima svoje ponude. Ruski ministar energetike Alexander Novak kazao je da se ne može isključiti pad cijena nafte na 30 USD po barelu ako se sporazum ne produži, naglašavajući veliki rizik koji stvara prekomjerna ponuda.

Analitičari upozoravaju i na opasnost koju za globalnu ekonomiju predstavlja trgovinski rat SAD-a i Kine.

Predstavnik BNP Paribasa, Harry Tchilinguirian, naveo je da su SAD i Kina činile tri četvrtine godišnjeg svjetskog rasta potražnje za naftom u prošloj godini.

“Ako se kinesko-američki odnosi ne poboljšaju, prema našem mišljenju cijene nafte na fizičkom tržištu ostaće niske”, rekao je Tchilinguirian.

Uvoz kineske sirove nafte pao je u maju na oko 40,23 miliona tona, u odnosu na rekordni nivo od 43,73 miliona tona u aprilu, što je posljedica pada uvoza iz Irana zbog američkih sankcija i sezonskih radova održavanja u rafinerijama.

Banka Barclays je tokom prošle sedmice u svojoj bilješci objavila da su njeni ekonomisti naniže revidirali prognoze rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) u SAD-u, Kini, Indiji i Brazilu, koji zajedno čine više od tri četvrtine procijenjenog rasta potražnje za naftom u ovoj godini.

OPEC nije objavio cijenu barela referentne korpe nafte njegovih članica u petak. U četvrtak je ona iznosila 60,88 USD, što znači da je bila 16 centi niža u odnosu na prethodni trgovinski dan.
(kraj) nar

Najčitanije