fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte prekoračile 56 USD

Cijene nafte prekoračile 56 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte prekoračile su u srijedu na međunarodnim tržištima 56 USD, podstaknute medijskim izvještajima da su naučnici razvili lijek za koronavirus koji i dalje pritiska globalnu ekonomsku aktivnost.

Na londonskom tržištu cijena barela porasla je 2,14 USD u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 56,06 USD.

Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 1,88 USD višoj cijeni, od 51,5 USD, prenosi SEEbiz.

Trgovce je ohrabrio izvještaj kineskog Changjiang Dailyja, službenog biltena grada Wuhana odakle je krenula epidemija, da je tim istraživača, na čelu sa profesorom univerziteta Zheijiang Li Langjuanom, utvrdio da ljekovi Abidol i Darunavir mogu blokirati virus u eksperimentima na stanicama in vitro.

Odvojeno je Sky News izvijestio da je britanski naučnik postigao značajan pomak u trci za razvoj vakcine protiv tog virusa, skraćujući uobičajen period razvoja sa dvije do tri godine na samo 14 dana.

Vakcina neće biti razvijena dovoljno brzo da se zaustavi aktuelna epidemija, ali će postignuće britanskog naučnika biti mnogo važno u slučaju nove epidemije.

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) umanjila je važnost medijskih izvještaja, istaknuvši da “nijesu poznati efikasni ljekovi” za virus.

Hiljade putnika i posade dva broda za krstarenje smještene su danas u karantin u azijskim vodama a avioprevoznici, proizvođači automobila i druge kompanije širom svijeta izračunavaju troškove nastale kao posljedica izbijanja epidemije zbog brzog širenja virusa.

Finansijski direktor BP-a, Brian Gilvary, kazao je da se očekuje da će ekonomsko usporavanje usljed epidemije virusa smanjiti rast globalne potražnje u ovoj godini za 300 hiljada do 500 hiljada barela dnevno, što iznosi otprilike 0,5 odsto globalne potražnje.

Analitičar BNP Paribasa Harry Tchilinguirian rekao je da će kineska ekonomija slabiti neko vrijeme zbog uvedenih karantina, društvenog razdvajanja i ograničenja putovanja.

“Budući pak da finansijska tržišta funkcionišu na osnovi očekivanja, jasno je zašto će pozitivne vijesti o mogućim medicinskim rješenjima, odnosno naznake da smo dostigli vrhunac u širenju epidemije virusa, vjerovatno podstaći pozitivna tumačenja”, dodao je Tchilinguirian.

Dodatnu potporu cijenama pružila je vijest da Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njeni saveznici među nezavisnim proizvođačima, uključujući Rusiju, razmatraju dodatno smanjenje proizvodnje kako bi neutralizovali moguće negativne posljedice po globalnu naftnu potražnju.

Edward Moya iz OANDA-e ocijenio je da je ovo kritično vrijeme za cijene nafte, čak i ako OPEC odluči značajnije da smanji proizvodnju, duža blokada Kine (zbog virusa) uništiće potražnju ključnog uvoznika.

Odvojeno je OPEC izvijestio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica iznosila 54,66 USD.

Najčitanije