fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte porasle treću sedmicu zaredom

Cijene nafte porasle treću sedmicu zaredom

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte na svjetskim tržištima porasle su i prošle sedmice, treće zaredom, ali vrlo blago jer su ojačale zabrinutosti u vezi sa trgovinskim sporazumom između Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Kine.

Na londonskom tržištu cijena barela je prošle sedmice porasla 0,1 odsto, na 63,39 USD. I na američkom tržištu barel je poskupio 0,1 odsto, na 57,77 USD, prenosi Hina.

Polovinom prošle sedmice cijene nafte su dostigle najviše nivoe od septembra, nakon što je Reuters izvijestio da će Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njene saveznice predvođene Rusijom vjerovatno na sastanku 5. i 6. decembra produžiti važeći sporazum o ograničenju proizvodnje za tri mjeseca, do sredine naredne godine.

Vodeći proizvođači će, piše Reuters, takođe naglasiti potrebu za striktnijim poštovanjem sporazuma zemalja, kao što su Irak i Nigerija.

“Disciplinirani pristup sporazumu Iraka i Nigerije trebalo bi smanjiti proizvodnju na nivou grupe dodatnih 300 do 400 hiljada barela dnevno, što bi uravnotežilo tržište u prvoj polovini naredne godine i možda stvorilo manjak u ponudi u drugoj polovini godine”, objasnili su u PVM-u.

Prema važećem sporazumu koji je na snazi do kraja marta naredne godine proizvođači grupe OPEC+ smanjuju proizvodnju za ukupno 1,2 miliona barela dnevno.

Rast cijena nafte podržavala je i nada ulagača da će SAD i Kina uskoro postići trgovinski dogovor i tako prekinuti carinski rat, koji traje već 16 mjeseci i koji je izazvao usporavanje rasta obje ekonomije, a time i slabljenje potražnje za energentima.

Međutim, od polovine sedmice ponovo su porasle napetosti između SAD-a i Kine jer je američki Kongres prihvatio dva zakona kojima je cilj zaštita ljudskih prava u Hong Kongu.

Peking je osudio te zakone i poručio da će preduzeti sve potrebno za zaštitu suvereniteta i sigurnosti zemlje.

Uz to, predsjednik SAD-a Donald Trump ne pristaje na ukidanje dosad uvedenih carina na uvoz kineskih proizvoda, što traži Peking.

Stoga mediji posljednjih dana pišu kako parcijalni trgovinski sporazum možda neće biti završen u ovoj godini.

Ipak, u petak je kineski predsjednik Xi Jinping kazao da Peking želi postići inicijalni sporazum, dok je Trump poručio da je trgovinski dogovor potencijalno vrlo blizu, što znači da se pregovori nastavljaju.

Podršku cijenama nafte mogli bi pružiti i podaci o smanjenju broja aktivnih naftinih postrojenja u SAD-u.

Izvještaj firme Baker Hughes, objavljen u petak, pokazuje da je prošle sedmice broj aktivnih postrojenja u SAD-u smanjen petu sedmicu zaredom, i to za njih tri, na ukupno 671, što je najmanji broj aktivnih postrojenja od aprila 2017. godine.

U istom prošlogodišnjem periodu aktivno je bilo oko 885 postrojenja, što pokazuje da američki proizvođači od početka ove godine smanjuju troškove jer se više usmjeruju na povećanje zarade na temelju viših cijena nafte nego na povećanje proizvodnje.

Najčitanije

Remi Budućnosti, Elektroprivreda ubjedljiva

Podgorica, (MINA) - Šahisti Omladinca remijem protiv Budućnosti obilježili su prvo kolo Premijer lige...