fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte porasle prema 86 USD

Cijene nafte porasle prema 86 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte porasle su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima prema 86 USD zbog pojačanih ukrajinskih napada na rusku energetsku infrastrukturu.

Na londonskom tržištu cijena barela s rokom isporuke bila je viša 51 cent nego na kraju trgovine u petak i iznosila je 85,85 USD, prenosi SEEbiz.

Na američkom tržištu barel s rokom isporuke u aprilu poskupio je 62 centa na 81,66 USD. Aktivnije se trgovalo barelima s rokom isporuke u maju, po 60 centi višoj cijeni, od 81,18 USD.

Potporu cijenama pružila je prošle sedmice agencija za energiju (IEA) podginutom procjenom rasta potražnje u ovoj godini, na 1,3 miliona barela dnevno. Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) očekuje još snažniji rast od 2,2 miliona barela dnevno.

Ulagače su uznemirili ukrajinski napadi na rafinerije u Rusiji, koji su prošle sedmice, po Vandani Hari iz Vanda Insightsa, dodali cijeni barela premiju na rizik od dva do tri USD.

Premija je ostala na snazi i na početku sedmice budući da su napadi tokom vikenda učestali, dodala je Hari.

Analiza Reutersa pokazala je da su napadi u prvom tromjesečju blokirali oko sedam odsto ruskih rafinerijskih kapaciteta.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Remi Budućnosti, Elektroprivreda ubjedljiva

Podgorica, (MINA) - Šahisti Omladinca remijem protiv Budućnosti obilježili su prvo kolo Premijer lige...