fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte porasle prema 64 USD

Cijene nafte porasle prema 64 USD

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte porasle su u četvrtak na međunarodnim tržištima prema 64 USD uoči sastanka Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) koje će, prema očekivanjima trgovaca, dogovoriti značajnije ograničenje snabdijevanja kako bi spriječile prekomjerno snabdijevanje u narednoj godini.

Na londonskom tržištu cijena barela porasla je 48 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 63,48 USD.

U četvrtak je zaključila trgovanje u plusu 2,18 USD, prenosi HRportfolio.

Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 23 centa većoj cijeni, od 58,66 USD.

U četvrtak je u vrijeme zatvaranja tržišta bila u plusu 2,33 USD.

Tržišta je podstakla nada da će OPEC i njegovi saveznici na predstojećem sastanku značajnije ograničiti snabdijevanje.

Trgovce je ohrabio i pad zaliha sirove nafte, za 4,9 miliona barela u prošloj sedmici, prema izvještaju američke vlade.

Sastanak vodećih proizvođača i danas je u fokusu tržišta.

Reuters je od neimenovanih izvora saznao da su ministri članica OPEC-a i njihovih saveznica među nezavisnim proizvođačima predvođenih Rusijom preporučili ograničenje snabdijevanja za dodatnih 500 hiljada barela dnevno, povrh sadašnjih 1,2 miliona barela dnevno.

Članice OPEC-a sastala se u Beču, a danas će im se pridružiti Rusija i drugi nezavisni proizvođači, grupa nazvana OPEC+.

Ta grupa proizvođača smanjuje proizvodnju od 2017. godine kako bi neutralizovala uticaj veće proizvodnje u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), koji se prometnuo u najvećeg svjetskog proizvođača nafte zahvaljujući naglom povećanju proizvodnje nafte iz škriljaca.

Višak u snabdijevanju u takvim uslovima mogla bi naredne godine dodatno da pogorša veća proizvodnja u drugim nezavisnim proizvođačima, poput Brazila i Norveške.

Savjetodavna kuća JBC Energy, u bilješci iz Beča, navela je da očekuje konstruktivan ishod sastanka u četvrtak kada je u pitanju produženje sporazuma.

“Još nijesmo uvjereni da bi mogli iznenaditi tržišta i podstaći rast cijena značajnijom prilagodbom ciljanog nivoa snabdijevanja”, navodi se u bilješci.

Ključni motor nastojanja OPEC-a da značajnije ograniči snabdijevanje i poboljša sprovođenje postojećeg sporazuma Saudijska Arabija, koja se nada višim cijenama nafte zbog potpore vlastitom proračunu i početnoj javnoj ponudi (IPO) dionica državne naftne kompanije Saudi Aramco.

Odvojeno je OPEC na službenim stranicama izvijestio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u srijedu iznosila 63,39 USD, što znači da je porasla 82 centa u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Najčitanije

Remi Budućnosti, Elektroprivreda ubjedljiva

Podgorica, (MINA) - Šahisti Omladinca remijem protiv Budućnosti obilježili su prvo kolo Premijer lige...