fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte porasle prema 104 USD

Cijene nafte porasle prema 104 USD

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte porasle su u utorak u nervoznoj trgovini na međunarodnim tržištima prema 104 USD, podržane zabrinutošću za snabdjevanjem iz Rusije i najavljenom pojačajnom podrškom kineskoj ekonomiji u novom talasu širenja covida 19.

Na londonskom tržištu cijena barela je porasla 1,26 USD u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 103,58 USD. U ponedjeljak je zaključila trgovinu u minusu 4,33 USD, prenosi Hina.

Na američkom tržištu barelom se u utorak trgovalo po 1,14 USD višoj cijeni, od 99,68 USD. U ponedjelajk je zaključio trgovinu u minusu 3,53 USD.

Na početku sedmice raspoloženje na tržištima prigušio je strah za potražnju zbog dugotrajnog lockdowna u Šangaju i naloga o masovnom testiranju na covid 19 u Pekingu. Trgovce su zabrinuli i znakovi da bi američka centralna banka, Federalne rezerve (Fed) mogla podići ključne kamatne stope.

Raspoloženje se popravilo nakon što je kineska centralna banka objavila da će pojačati monetarnu podršku privredi.

Podršku cijenama pruža i moguća nedovoljna ponuda na fizičkom tržištu zbog postupnog isključivanja ruske nafte.

“Njemačka se nada da će u roku od nekoliko dana naći zamjenu za rusku naftu”, saopštio je ministar ekonomije Robert Habeck.

Značajniji rast cijena zakočile su procjene da će izvještaji iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD) pokazati rast zaliha u prošloj sedmici. Analitičari su u Reutersovoj anketi procijenili da su porasle 2,2 miliona barela.

Pritisak cijenama bila je i obnova snabdjevanja iz Kazahstana, naftovodom CPC i terminalom na Crnom moru, koji isporučuju oko 80 odsto kazahstanskog izvoza nakon što su nekoliko sedmica radili s pola kapaciteta zbog oštećenja u oluji.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila je da je barel korpe nafte njenih članica u ponedjeljak pojeftinio 5,73 USD, na 101,93 USD.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

vremenska prognoza, oblačno

Sjutra promjenljivo oblačno

Podgorica, (MINA) - U Crnoj Gori sjutra će biti promjenljivo oblačno sa sunčanim intervalima,...
policija, Podgorica