fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte porasle blizu 32 USD

Cijene nafte porasle blizu 32 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima blizu 32 USD, zbog nade ulagača da će najveći proizvođači dogovoriti obimno smanjenje proizvodnje kako bi podržali cijene poljuljane pandemijom koronavirusa.

Na londonskom tržištu cijena barela je porasla 11 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 31,98 USD. U Njujorku se barelom trgovalo po 55 centi višoj cijeni, od 24,39 USD, prenosi Hina.

Tržišta je pokolebala pojačana ponuda i slaba potražnja za gorivom zbog pandemije i sumnje hoće li proizvođači zaista ograničiti proizvodnju kako bi se prilagodili smanjenoj potražnji.

Tržište se u srijedu stabilizovalo, a pažnja se okreće današnjoj video-konferenciji Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i grupe saveznika među nezavisnim proizvođačima, uključujući Rusiju.

Očekuje se da će sastanak biti uspješniji od onog u martu koji se završio razilaženjem u vezi predloga o dodatnom smanjenju snabdijevanja i cjenovnim ratom Saudijske Arabije i Rusije.

“Predstojeći vanredni sastanak zemalja proizvođača jedina je nada za tržište. Niko ne želi da prodaje naftu uoči mogućeg ugodnog iznenađenja”, rekao je Bjornar Tonhaugen iz Rystad Energya.

Iako su izvori iz OPEC-a kazali da će dogovor biti uslovljen učestvovanjem Sjedinjenih Američkih Država (SAD), to je pitanje i dalje otvoreno.

Američko Ministarstvo energetike saopštilo je u utorak da se američka proizvodnja već smanjuje i bez Vladine intervencije.

Vlada je u utorak prognozirala da će se američka proizvodnja sirove nafte ove godine smanjiti za 470 hiljada barela dnevno, a potražnja za oko 1,3 miliona barela dnevno.

Odvojeno je OPEC bjavio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u utorak iznosila 22,67 USD, što znači da je pala 81 cent u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Najčitanije