fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte pod pritiskom straha od recesije

Cijene nafte pod pritiskom straha od recesije

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte pale su u srijedu na međunarodnim tržištima i povećale oštre gubitke iz prethodnog dana, čak i nakon objave podataka o padu američkih zaliha u prošlomj sedmici.

Cijena barela sirove nafte na londonskom tržištu pala je 60 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 80,17 USD. Barel je na američkom tržištu pojeftinio 31 cent, na 76,76 USD, prenosi Hina.

U jutarnjoj trgovini barel u Londonu je pao ispod 80 USD prvi put od 31. marta, prije nego što su Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i saveznici proizvođači poput Rusije, poznati pod zajedničkim nazivom OPEC+, najavili dodatno smanjenje proizvodnje do kraja godine.

Zamjenik ruskog premijera Aleksander Novak rekao je u srijedu da OPEC+ ostaje efikasan alat za koordinaciju na globalnim tržištima nafte.

Cijene nafte potonule su u utorak više od dva odsto zbog dugotrajne zabrinutosti za privredu i očekivanja daljih povećanja kamatnih stopa koji bi mogli smanjiti rast potražnje za gorivom i suprotstavljaju se znakovima kratkoročnog poboljšanja rasta potrošnje.

Raspoloženje potrošača u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) palo je u aprilu na najniži nivo u zadnjih devet mjeseci zbog zabrinutosti za budućnost, ukazujući na rizik od pada privrede u recesiju u ovoj godini.

“Takvi podaci povećavaju vjerodostojnost tvrdnji da je američka ekonomija sve bliže recesiji”, rekao je Stephen Brennock iz PVM Oila.

Investitore takođe brine da bi potencijalna povećanja kamatnih stopa centralnih banaka kojima se bore protiv inflacije mogla usporiti ekonomski rast i naštetiti potražnji za energijom u Sjedinjenim Državama, Britaniji i Evropskoj uniji.

Očekuje se da će centralna američka banka, Federalne rezerve (Fed), Bank of England i Evropska centralna banka na svojim sljedećim sastancima podići kamatne stope.

Zalihe sirove nafte u SAD-u pale su u prošloj sedmici oko 6,1 milion barela, prema tržišnim izvorima koji se pozivaju na podatke Američkog instituta za naftu (API) objavljene u utorak. Analitičari su očekivali da će zalihe sirove nafte pasti 1,5 miliona barela.

Američke zalihe benzina pale su u prošloj sedmici 1,9 miliona barela, dok su istovremeno zalihe derivata porasle 1,7 miliona barela, saznaje se iz izvora.

Zalihe sirove nafte u SAD-u padaju od sredine marta jer rafinerije povećavaju proizvodnju kako bi proizvele više benzina prije vrhunca sezone ljetnih putovanja koja počinje u maju. To je cijene nafte na američkom tržištu gurnulo u backwardation, te su prema ugovorima za skorije isporuke više od onih za kasnije isporuke i odražava veću potražnju rafinerija.

OPEC je objavio da je cijena barela korpe nafte njegovih članica u utorak porasla 65 centi, na 82,95 USD.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije